Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов Панайотова: Влизането на България в еврозоната не може да се сравнява с това на Гърция

Снимка: БГНЕС

Примерът с Гърция и ефектът от влизането им в еврозоната не се отнася за България. Това каза директорът на Фондация „Европейски институт“ Любов Панайотова в интервю за предаването “Нещо повече“.

„Гърция 15 години изопачаваше определени статистически данни, докато накрая балонът се спука. При нас това нещо го няма и ние по никакъв начин не сме съпоставими като пример да бъдем разглеждани като Гърция“, обясни тя.

Според Панайотова България е готова за членство в еврозоната: „Това, че отново се повдига темата дали членството на България в еврозоната е добре за страната ни, е притеснително, защото означава, че няма добър консенсус. Няма твърда позиция, от една страна, да се застане зад правителственото решение, което е добре за България. От 21 години България е във Валутния борд и е логично даже вече да сме в еврозоната“.

По думите ѝ, е важно да не се допускат повече случаи като този с фалита на КТБ, за да може страната ни да бъде допусната до механизма за присъединяване ERM II: “Според мен всички обструкции, които се правят, тъй като има много силно лоби, което не желае България да бъде в еврозоната, от там сега се постави и условието за Банковия съюз, това са сигналните лампи, които светят, че не може да има повече такива случаи като този с КТБ”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени