Тръмп поставя под въпрос плана на Мей за Брекзит

Доналд Тръмп и Тереза Мей се насочват за „семейната снимка“ на срещата на върха на НАТО в Брюксел, откъдето президентът на САЩ отлетя за Лондон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп кацна днес в Лондон, след като изрази съмнения за плана на британския премиер Тереза Мей за напускане на Европейския съюз, съобщи АФП.

След като предизвика кризисно заседание на срещата на върха на НАТО за военните разходи, Тръмп пристигна на 4-дневна визита във Великобритания, която е смятана за най-близкия съюзник на САЩ в Европа.

Игнорирайки дипломатичността, Тръмп разкритикува домакина Мей, която се опитва да не допусне разпадане на правителството заради плана за Брекзит.

„Много ме обичат във Великобритания. Мисля, че те са съгласни с мен за имиграцията… Смятам, че заради това се случи Брекзит“, каза президентът в Брюксел.

Той описа Великобритания като „гореща точка сега заради многото оставки“, визирайки напускането на правителството от дипломат №1 Борис Джонсън и министъра за Брекзит Дейвид Дейвис.

„Народът гласува да ги скъса (връзките на Великобритания с ЕС – бел.ред.)“, каза Тръмп.

„Бих могъл да си представя какво ще направят, но може би те ще поемат по малко по-различен път. Не знам дали той е това, за което гласуваха“, посочи президентът.

Запитана за коментарите на Тръмп, Мей каза в Брюксел: „Това, което правим, е да изпълним волята на британския народ… Това прави нашето предложение“.

Малко по-късно Лондон огласи плана си за Брекзит, който предизвика оставката на двамата министри.

Тръмп възнамерява да избегне протестите, планирани по време на визитата му, която включва разговори с Мей, чай с кралица Елизабет Втора и частен уикенд в Шотландия, където има голф игрище.

Анкета на YouGov сред 1648 души показа, че 77 процента от британците не одобряват Тръмп.  
Още от категорията
Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки. Те предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за жените от 55 на 60 години, а не на 63, както..

публикувано на 26.09.18 в 16:36

Промените в размера на пенсиите струват над 1,6 милиарда лева

Над един 1,6 милиарда лева ще струва на бюджета изпълнението на исканията на пенсионерски организации за промени в размерите на пенсиите. От тази сума 155 милиона лева са необходими за отпадането на тавана на всички пенсии за 2019 година. Това стана ясно на дискусия в парламентарната социална комисия по внесена от пенсионерските организации петиция..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Тръмп се опитва да наложи своята визия за бъдещето на САЩ

Какви послания отправи Доналд Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН? Коментар по тази тема направи в предаването "Нещо повече" анализаторът Димитър Гърдев. "Това, което Тръмп каза за глобализма, е ново и изключително важно. Първата реч преди година беше малко след встъпването му в длъжност. Имаме коренна промяна в структурата и поведението на..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Томислав Дончев

Дончев: Обществени поръчки по електронен път от идната година

Обществените поръчки ще се възлагат по електронен път от началото на следващата година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на дискусионен форум "Строителството през 2019 година": “От края на тази година ще сме в тестов период на системата. От началото на следващата година цялото възлагане трябва да протича по електронен път. Системата е..

публикувано на 26.09.18 в 16:07

Промени в закона предвиждат работодатели да преподават в университетите

Работодатели ще преподават в български университети. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за висшето образование. С тях се дава възможност до 10 на сто от общия хорариум от учебните часове в степен "бакалавър" и до 20 на сто в степен "магистър" да могат да се провеждат от "изявени специалисти от практиката"...

публикувано на 26.09.18 в 15:58

Предложения за промени в здравноосигурителния модел

Нов тип контрол в здравеопазването, конкуренция във финансирането му, премахване на нерегламентираните плащания. Това са ключовите теми в предложените модели за промяна в здравноосигурителния модел, заяви ресорния министър Кирил Ананиев на национална кръгла маса за бъдещото на здравеопазването в НДК. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев..

обновено на 26.09.18 в 15:27

Още един кандидат за президент на Бразилия влезе в болница

Втори кандидат за президент на Бразилия влезе в болница, съобщава телевизия Globo. Сиро Гомес, кандидат на Демократичната работническа партия, е бил хоспитализиран заради проблеми с простатата. Лекарите са направили компютърна томография и са извършили манипулации. Гомес ще трябва да остане известно време в болницата. В началото на..

публикувано на 26.09.18 в 14:56