Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп поставя под въпрос плана на Мей за Брекзит

Доналд Тръмп и Тереза Мей се насочват за „семейната снимка“ на срещата на върха на НАТО в Брюксел, откъдето президентът на САЩ отлетя за Лондон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп кацна днес в Лондон, след като изрази съмнения за плана на британския премиер Тереза Мей за напускане на Европейския съюз, съобщи АФП.

След като предизвика кризисно заседание на срещата на върха на НАТО за военните разходи, Тръмп пристигна на 4-дневна визита във Великобритания, която е смятана за най-близкия съюзник на САЩ в Европа.

Игнорирайки дипломатичността, Тръмп разкритикува домакина Мей, която се опитва да не допусне разпадане на правителството заради плана за Брекзит.

„Много ме обичат във Великобритания. Мисля, че те са съгласни с мен за имиграцията… Смятам, че заради това се случи Брекзит“, каза президентът в Брюксел.

Той описа Великобритания като „гореща точка сега заради многото оставки“, визирайки напускането на правителството от дипломат №1 Борис Джонсън и министъра за Брекзит Дейвид Дейвис.

„Народът гласува да ги скъса (връзките на Великобритания с ЕС – бел.ред.)“, каза Тръмп.

„Бих могъл да си представя какво ще направят, но може би те ще поемат по малко по-различен път. Не знам дали той е това, за което гласуваха“, посочи президентът.

Запитана за коментарите на Тръмп, Мей каза в Брюксел: „Това, което правим, е да изпълним волята на британския народ… Това прави нашето предложение“.

Малко по-късно Лондон огласи плана си за Брекзит, който предизвика оставката на двамата министри.

Тръмп възнамерява да избегне протестите, планирани по време на визитата му, която включва разговори с Мей, чай с кралица Елизабет Втора и частен уикенд в Шотландия, където има голф игрище.

Анкета на YouGov сред 1648 души показа, че 77 процента от британците не одобряват Тръмп.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!