Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу КПКОНПИ

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) заради декларация, която не е подал в Сметната палата. До делото се стига, защото Панов не е подал своята декларация пред Сметната палата през 2016 година. Още тогава в писмено становище Панов се позова на новите промени в Закона за съдебната власт, които задължиха магистратите да подават декларациите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Затова и Съветът получи разширени правомощия, защото се грижи за интегритета на магистратите. От одитната институция обаче обявиха, че чакат декларация от него в качеството му на член на ВСС. Така се стигна и до глоба от 1000 лева. Глоба получи и главният прокурор Сотир Цацаров, който подаде имуществена декларация в Сметната палата, но закъсня да го направи пред Инспектората на ВСС със същите мотиви. Инспекторатът санкционира с най-ниския размер на глобата – 300 лева главния прокурор. Той я плати, но не я обжалва.

Днес Лозан Панов се защитаваше лично, въпреки че възраженията срещу наказателното постановление бяха написани от адвокат Александър Кашъмов. В тях Панов и Кашъмов атакуват изискването за двойно подаване на декларация, цитират се разнопосочни указания на сайта на ВСС и на Сметната палата и се твърди, че Сметната палата е интерпретирала превратно въпроса на кого дължат публичност тримата първи в съдебната система. В залата Панов се оплака, че е ударено по репутацията му, което е и удар върху авторитета на съдебната система.

Съдът ще се произнесе вероятно след съдебната ваканция с едно решение, което със сигурност няма да бъде прието еднозначно, включително и заради нееднозначното приемане на фигурата на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд, и като гражданска позиция.

Междувременно възникна друг казус – Лозан Панов обжалва решение на Сметната палата, която до февруари тази година се занимаваше също с интегритета на магистратите, но със създаването на новия антикорупционен орган част от Съдебната палата влезе в тази институция и днес претенциите на Лозан Панов бяха по отношение на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

От днес се ограничава паркирането в района на Националния стадион "Васил Левски"

От днес се ограничава паркирането в района на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат разчертани места само за 100 автомобила, собствениците на които ще заплащат такса "зелена зона" от 1 септември. Пространството ще се стопанисва от общинското дружество "Пазари Запад". Заместник-председателят на Столичният общински съвет..

публикувано на 20.08.18 в 05:30

Български военни разказват за потушаването на Пражката пролет

Протестна демонстрация е планирана за тази вечер пред посолството на Русия в чешката столица Прага в навечерието на 50-годишнината от нашествието на войски от Варшавския договор. По заповед на съветските власти на 20 август 1968 г. 250 хиляди военни, сред които и български, потушават Пражката пролет. Под заглавие "Не бяхме агресори" агенция Френс прес..

обновено на 20.08.18 в 05:22

Членове на семейства, разделени от Корейската война, ще се срещнат днес във Северна Корея

Членове на семейства, разделени от Корейската война, ще се срещнат тази сутрин в Кимгансан - планински курорт в Диамантената планина на Северна Корея, недалеч от демилитаризираната зона, предаде Ройтерс. Участие във фамилната среща ще вземат около 250 души от Южна и Северна Корея, повечето от които са на възрастта над 80 години. Общо около..

публикувано на 20.08.18 в 05:15

Д-р Н. Тодоровска: Все още не е приета наредба, регламентираща здравно-социалните услуги

Все още не е приета наредба, която да регламентира здравно-социалните услуги, извършвани в домашни условия за болни хора. Това обясни за " Хоризонт" д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на Българския червен кръст: "Министерство на здравеопазването е водещата институция, съгласувано с Министерство на труда и на социалната политика..

публикувано на 20.08.18 в 04:52

Граждани излязоха на бдение в подкрепа на семейството на починалата в Сливен родилка

Болницата в Сливен "Д-р Иван Селимински" се очаква да направи днес изявление за случая с починалата в родилното отделение 33-годишна Ренета Томова. Вчера вечерта в подкрепа на семейството на родилката на мълчаливо бдение се събраха десетки граждани. Пред събралите се хора роднините й поискаха съд за началника на отделението д-р Таня..

обновено на 20.08.18 в 03:41

Над 350 са жертвите на наводнението в Индия

Расте броят на жертвите на опустошителното наводнение в Индия. Само за десет дни в придошлите води и последвалите свлачища в южния щат Керала загинаха над 350 души. Придошлите води оставиха стотици хиляди хора без покрив, а много от тях остават блокирани в домовете си в очакване на спасение, намерили убежище по покривите или качени на..

публикувано на 20.08.18 в 03:30

Джейкъб Рис-Мог: "Мек" Брекзит може да лиши Тереза Мей от мнозинство в парламента

Изпълнението на плана за излизане на Великобритания от ЕС, предложен от британския премиер Тереза Мей, може да я лиши от подкрепата на депутатите евроскептици при законодателното оформяне на Брекзит. Това заявява в публикувано в днешния брой на вестник "Сънди таймс" интервю Джейкъб Рис-Мог, депутат от управляващата Консервативна..

обновено на 20.08.18 в 03:26