Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу КПКОНПИ

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) заради декларация, която не е подал в Сметната палата. До делото се стига, защото Панов не е подал своята декларация пред Сметната палата през 2016 година. Още тогава в писмено становище Панов се позова на новите промени в Закона за съдебната власт, които задължиха магистратите да подават декларациите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Затова и Съветът получи разширени правомощия, защото се грижи за интегритета на магистратите. От одитната институция обаче обявиха, че чакат декларация от него в качеството му на член на ВСС. Така се стигна и до глоба от 1000 лева. Глоба получи и главният прокурор Сотир Цацаров, който подаде имуществена декларация в Сметната палата, но закъсня да го направи пред Инспектората на ВСС със същите мотиви. Инспекторатът санкционира с най-ниския размер на глобата – 300 лева главния прокурор. Той я плати, но не я обжалва.

Днес Лозан Панов се защитаваше лично, въпреки че възраженията срещу наказателното постановление бяха написани от адвокат Александър Кашъмов. В тях Панов и Кашъмов атакуват изискването за двойно подаване на декларация, цитират се разнопосочни указания на сайта на ВСС и на Сметната палата и се твърди, че Сметната палата е интерпретирала превратно въпроса на кого дължат публичност тримата първи в съдебната система. В залата Панов се оплака, че е ударено по репутацията му, което е и удар върху авторитета на съдебната система.

Съдът ще се произнесе вероятно след съдебната ваканция с едно решение, което със сигурност няма да бъде прието еднозначно, включително и заради нееднозначното приемане на фигурата на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд, и като гражданска позиция.

Междувременно възникна друг казус – Лозан Панов обжалва решение на Сметната палата, която до февруари тази година се занимаваше също с интегритета на магистратите, но със създаването на новия антикорупционен орган част от Съдебната палата влезе в тази институция и днес претенциите на Лозан Панов бяха по отношение на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Още от категорията
Експлозията днес на полуостров Крим, при която са загинали най-малко 18 души и 50-ина са ранени, е причинена от взривно устройство

19 убити след атака на 18-годишен студент в колеж в Крим

Руският Следствен комитет (СК) съобщи, че разследването на днешния инцидент в политехнически колеж в Керч на полуостров Крим сочи, че 18-годишен студент е извършил атаката, при която загинаха 19 души. 55 души са приети в болници след атаката със самоделна бомба и стрелба с ловно оръжие, 35 от тях остават в медицински заведения,..

обновено на 17.10.18 в 19:30

Докараха в България заподозрения за убийството на журналистката Виктория Маринова

С редовен полет от Франкфурт днес бе докаран Северин Красимиров, заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова. Съдебна охрана и Гранична полиция бяха на пистата час преди самолетът да кацне в София с малко закъснение. Колите го чакаха на задния изход на самолета, а 15 минути след кацането Северин явно е бил свален от..

обновено на 17.10.18 в 19:13

Кредитор на „Олимпик” отложи решението за ликвидация на застрахователя

Възражения от малка кипърска фирма, кредитор на „Олимпик”, отсрочи още съдебното решение за обявяването на застрахователната компания в ликвидация, което засяга над 200 000 нейни клиенти в България. Това стана ясно на второто заседание по делото, което се проведе днес в Окръжния съд в Никозия. На днешното заседание съдът в Никозия започна..

обновено на 17.10.18 в 18:52

Инж. Тодор Анастасов: Няма проблем при заменянето на материали в процеса на строителни дейности

„Материалът за виброизолация на трамвайните релси е важен, защото неговата функция е да „угаси“ трептенията, които биха се получили в резултат на натоварването от трамвайното движение, но той сам по себе си не е единственото нещо. Той работи с една цялостна конструкция заедно с релсите, с подложката, на която се слага. Така че не би трябвало..

публикувано на 17.10.18 в 18:11
Войчех Яновски напуска с кола полицейски участък в Ница след ареста му през юни 2014 г.

Доживотен затвор за бивш полски консул в Монако

Френски съд осъди днес бивш почетен консул на Полша в Монако на доживотен затвор, защото поръчал да убият майката на бившата си партньорка - милиардерската наследница Елен Пастор, предаде АФП. Пастор (77 г.) и нейният шофьор бяха простреляни в колата ѝ във френския град Ница на 6 май 2014 г. и починаха след това. Освен бившият консул..

публикувано на 17.10.18 в 18:01

Любов Панайотова: Гражданите остават верни на ценностите и идеята за ЕС

Гражданите, независимо от появата на силни националистични течения или популистки партии, остават верни на идеята за ЕС, за ценностите и колкото и да им се вменява промяна, те имат демократичния рефлекс да продължат да се борят за ценностите. Това каза Любов Панайотова, директор на Европейски институт, в интервю за предаването „Нещо повече“..

публикувано на 17.10.18 в 17:57

Край Елин Пелин се строи първият завод за рециклиране на пластмасови отпадъци на Балканите

До края на 2020 година България трябва да започне да рециклира половината от битовите си отпадъци. Ако целта не бъде постигната ЕК ще задейства наказателни процедури срещу страната ни. Това предупреждение отправи днес почетният директор на Генералната дирекция "Околна среда" към ЕК Джордж Кремлис, който беше на посещение в град Елин Пелин. В..

публикувано на 17.10.18 в 17:55