Министър Банов обеща удължаване на археологическия сезон на Хераклея Синтика

Министър Боил Банов по време на инспекцията на разкопките на Хераклея Синтика край Рупите
Снимка: Валентин Дишев, Радио Благоевград

Археологическият сезон на Хераклея Синтика край Рупите ще бъде удължен с един месец. Това обеща министърът на културата Боил Банов, който днес инспектира работата на мястото. До края на годината ще е готов и пътят до обекта, който е близо до комплекс „Ванга“, обеща от своя страна кметът на Петрич.

Правителството отпусна 100 хиляди лева за разкриването на обектите от града на македонските царе. Ръководителят на разкопките доцент Людмил Вагалински запозна министър Банов с резултатите от работата до момента.

„Имаме схема за работа с тези пари. Разкриваме съществена част от централния площад на форума. Говоря за IV век след Христа. Надписи имаме два…“, каза Вагалински.

Министърът на културата се ангажира да бъдат осигурени средства, за да се удължи работата на обекта с още един месец – до края на септември.

„Изключително много работа са свършили. Този обект е ключов за целия регион. И с тази подкрепа от премиера, за която днес виждаме, че има много смисъл от нея, за обект, който няма аналог, ще намерим начин работата да продължи“, каза Боил Банов.  

На въпрос на „Хоризонт“ дали има експертно решение за съдбата на археологическите разкопки по трасето на магистрала „Струма“ край село Покровник, той отговори: „Аз съм министър на културата. Аз не бързам, културата е нещо, което се прави бавно, устойчиво. Ще сме готови тогава, когато свършат процедурите“.

Още от категорията

От днес се ограничава паркирането в района на Националния стадион "Васил Левски"

От днес се ограничава паркирането в района на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат разчертани места само за 100 автомобила, собствениците на които ще заплащат такса "зелена зона" от 1 септември. Пространството ще се стопанисва от общинското дружество "Пазари Запад". Заместник-председателят на Столичният общински съвет..

публикувано на 20.08.18 в 05:30

Български военни разказват за потушаването на Пражката пролет

Протестна демонстрация е планирана за тази вечер пред посолството на Русия в чешката столица Прага в навечерието на 50-годишнината от нашествието на войски от Варшавския договор. По заповед на съветските власти на 20 август 1968 г. 250 хиляди военни, сред които и български, потушават Пражката пролет. Под заглавие "Не бяхме агресори" агенция Френс прес..

обновено на 20.08.18 в 05:22

Членове на семейства, разделени от Корейската война, ще се срещнат днес във Северна Корея

Членове на семейства, разделени от Корейската война, ще се срещнат тази сутрин в Кимгансан - планински курорт в Диамантената планина на Северна Корея, недалеч от демилитаризираната зона, предаде Ройтерс. Участие във фамилната среща ще вземат около 250 души от Южна и Северна Корея, повечето от които са на възрастта над 80 години. Общо около..

публикувано на 20.08.18 в 05:15

Д-р Н. Тодоровска: Все още не е приета наредба, регламентираща здравно-социалните услуги

Все още не е приета наредба, която да регламентира здравно-социалните услуги, извършвани в домашни условия за болни хора. Това обясни за " Хоризонт" д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на Българския червен кръст: "Министерство на здравеопазването е водещата институция, съгласувано с Министерство на труда и на социалната политика..

публикувано на 20.08.18 в 04:52

Граждани излязоха на бдение в подкрепа на семейството на починалата в Сливен родилка

Болницата в Сливен "Д-р Иван Селимински" се очаква да направи днес изявление за случая с починалата в родилното отделение 33-годишна Ренета Томова. Вчера вечерта в подкрепа на семейството на родилката на мълчаливо бдение се събраха десетки граждани. Пред събралите се хора роднините й поискаха съд за началника на отделението д-р Таня..

обновено на 20.08.18 в 03:41

Над 350 са жертвите на наводнението в Индия

Расте броят на жертвите на опустошителното наводнение в Индия. Само за десет дни в придошлите води и последвалите свлачища в южния щат Керала загинаха над 350 души. Придошлите води оставиха стотици хиляди хора без покрив, а много от тях остават блокирани в домовете си в очакване на спасение, намерили убежище по покривите или качени на..

публикувано на 20.08.18 в 03:30

Джейкъб Рис-Мог: "Мек" Брекзит може да лиши Тереза Мей от мнозинство в парламента

Изпълнението на плана за излизане на Великобритания от ЕС, предложен от британския премиер Тереза Мей, може да я лиши от подкрепата на депутатите евроскептици при законодателното оформяне на Брекзит. Това заявява в публикувано в днешния брой на вестник "Сънди таймс" интервю Джейкъб Рис-Мог, депутат от управляващата Консервативна..

обновено на 20.08.18 в 03:26