Министър Банов обеща удължаване на археологическия сезон на Хераклея Синтика

Министър Боил Банов по време на инспекцията на разкопките на Хераклея Синтика край Рупите
Снимка: Валентин Дишев, Радио Благоевград

Археологическият сезон на Хераклея Синтика край Рупите ще бъде удължен с един месец. Това обеща министърът на културата Боил Банов, който днес инспектира работата на мястото. До края на годината ще е готов и пътят до обекта, който е близо до комплекс „Ванга“, обеща от своя страна кметът на Петрич.

Правителството отпусна 100 хиляди лева за разкриването на обектите от града на македонските царе. Ръководителят на разкопките доцент Людмил Вагалински запозна министър Банов с резултатите от работата до момента.

„Имаме схема за работа с тези пари. Разкриваме съществена част от централния площад на форума. Говоря за IV век след Христа. Надписи имаме два…“, каза Вагалински.

Министърът на културата се ангажира да бъдат осигурени средства, за да се удължи работата на обекта с още един месец – до края на септември.

„Изключително много работа са свършили. Този обект е ключов за целия регион. И с тази подкрепа от премиера, за която днес виждаме, че има много смисъл от нея, за обект, който няма аналог, ще намерим начин работата да продължи“, каза Боил Банов.  

На въпрос на „Хоризонт“ дали има експертно решение за съдбата на археологическите разкопки по трасето на магистрала „Струма“ край село Покровник, той отговори: „Аз съм министър на културата. Аз не бързам, културата е нещо, което се прави бавно, устойчиво. Ще сме готови тогава, когато свършат процедурите“.

Още от категорията
Експлозията днес на полуостров Крим, при която са загинали най-малко 18 души и 50-ина са ранени, е причинена от взривно устройство

19 убити след атака на 18-годишен студент в колеж в Крим

Руският Следствен комитет (СК) съобщи, че разследването на днешния инцидент в политехнически колеж в Керч на полуостров Крим сочи, че 18-годишен студент е извършил атаката, при която загинаха 19 души. 55 души са приети в болници след атаката със самоделна бомба и стрелба с ловно оръжие, 35 от тях остават в медицински заведения,..

обновено на 17.10.18 в 19:30

Докараха в България заподозрения за убийството на журналистката Виктория Маринова

С редовен полет от Франкфурт днес бе докаран Северин Красимиров, заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова. Съдебна охрана и Гранична полиция бяха на пистата час преди самолетът да кацне в София с малко закъснение. Колите го чакаха на задния изход на самолета, а 15 минути след кацането Северин явно е бил свален от..

обновено на 17.10.18 в 19:13

Кредитор на „Олимпик” отложи решението за ликвидация на застрахователя

Възражения от малка кипърска фирма, кредитор на „Олимпик”, отсрочи още съдебното решение за обявяването на застрахователната компания в ликвидация, което засяга над 200 000 нейни клиенти в България. Това стана ясно на второто заседание по делото, което се проведе днес в Окръжния съд в Никозия. На днешното заседание съдът в Никозия започна..

обновено на 17.10.18 в 18:52

Инж. Тодор Анастасов: Няма проблем при заменянето на материали в процеса на строителни дейности

„Материалът за виброизолация на трамвайните релси е важен, защото неговата функция е да „угаси“ трептенията, които биха се получили в резултат на натоварването от трамвайното движение, но той сам по себе си не е единственото нещо. Той работи с една цялостна конструкция заедно с релсите, с подложката, на която се слага. Така че не би трябвало..

публикувано на 17.10.18 в 18:11
Войчех Яновски напуска с кола полицейски участък в Ница след ареста му през юни 2014 г.

Доживотен затвор за бивш полски консул в Монако

Френски съд осъди днес бивш почетен консул на Полша в Монако на доживотен затвор, защото поръчал да убият майката на бившата си партньорка - милиардерската наследница Елен Пастор, предаде АФП. Пастор (77 г.) и нейният шофьор бяха простреляни в колата ѝ във френския град Ница на 6 май 2014 г. и починаха след това. Освен бившият консул..

публикувано на 17.10.18 в 18:01

Любов Панайотова: Гражданите остават верни на ценностите и идеята за ЕС

Гражданите, независимо от появата на силни националистични течения или популистки партии, остават верни на идеята за ЕС, за ценностите и колкото и да им се вменява промяна, те имат демократичния рефлекс да продължат да се борят за ценностите. Това каза Любов Панайотова, директор на Европейски институт, в интервю за предаването „Нещо повече“..

публикувано на 17.10.18 в 17:57

Край Елин Пелин се строи първият завод за рециклиране на пластмасови отпадъци на Балканите

До края на 2020 година България трябва да започне да рециклира половината от битовите си отпадъци. Ако целта не бъде постигната ЕК ще задейства наказателни процедури срещу страната ни. Това предупреждение отправи днес почетният директор на Генералната дирекция "Околна среда" към ЕК Джордж Кремлис, който беше на посещение в град Елин Пелин. В..

публикувано на 17.10.18 в 17:55