Уолстрийт отвори с добри повишения, след като инвеститорите бързо загърбиха заплахите на САЩ за нови мита спрямо Китай

Американският фондов пазар стартира търговията в четвъртък с добри повишения, подновявайки възходящият тренд от последните няколко сесии, който беше прекъснат за кратко само в сряда, когато имаше нова ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Инвеститорите обаче загърбиха доста бързо вчерашните притеснения около предложените от САЩ нови мита за вноса на китайския стоки за още 200 млрд. долара, насочвайки тяхното внимание към предстоящите финансови отчети на американските компании за второто тримесечие на годината. Очакванията са за двуцифрени ръстове на печалбите на редица компании през второто тримесечие в резултат на сериозното намаляване на корпоративните данъци, което влезе в сила от началото на годината. Според агенция Thomson Reuters инвеститорите и анализаторите се надяват, че осреднената печалба на компаниите, влизащи в индекса S&P500, ще нарасне през второто тримесечие с около 21%.

В тази връзка инвеститорите ще следят финансовите резултати на големите банки JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup, които ще бъдат представени малко преди старта на петъчната търговия.

Позитивната настройка преди предстоящото оповестяване на печалбите на американските компании за последното тримесечие допринесе за скок на индекса DJIA в началото на днешната търговия с около 170 пункта (повишение с 0,75%), на широкият индекс S&P500 - с 0,55% и на Nasdaq Composite - с 0,8%. По този начин беше заличено почти напълно тяхното негативно представяне по време на търговията в сряда.

Известна подкрепа за подновения инвеститорски риск-апетит оказва и информация на агенция Блумбърг, според която официални представители на Вашингтон и Пекин са сигнализирали за евентуално рестартиране на търговските преговори на високо ниво между двете водещи световни икономики. Въпреки че поне за сега тази информация сякаш не намира потвърждение, пазарът на акции на Уолстрийт и останалите водещи световни борси се оцветиха в зелено по време на днешната търговия.

Известна подкрепа за позитивната настройка на капиталовите пазари може би оказва и политическата новина за запазване на стабилността на НАТО, след като американският президент Доналд Тръмп опроверга, че САЩ ще напусне военния Алианс и в крайна сметка изрази задоволство от "невероятния напредък" по въпроса за по-високите разходи за отбрана на страните - членки.


Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44