Уолстрийт отвори с добри повишения, след като инвеститорите бързо загърбиха заплахите на САЩ за нови мита спрямо Китай

Американският фондов пазар стартира търговията в четвъртък с добри повишения, подновявайки възходящият тренд от последните няколко сесии, който беше прекъснат за кратко само в сряда, когато имаше нова ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Инвеститорите обаче загърбиха доста бързо вчерашните притеснения около предложените от САЩ нови мита за вноса на китайския стоки за още 200 млрд. долара, насочвайки тяхното внимание към предстоящите финансови отчети на американските компании за второто тримесечие на годината. Очакванията са за двуцифрени ръстове на печалбите на редица компании през второто тримесечие в резултат на сериозното намаляване на корпоративните данъци, което влезе в сила от началото на годината. Според агенция Thomson Reuters инвеститорите и анализаторите се надяват, че осреднената печалба на компаниите, влизащи в индекса S&P500, ще нарасне през второто тримесечие с около 21%.

В тази връзка инвеститорите ще следят финансовите резултати на големите банки JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup, които ще бъдат представени малко преди старта на петъчната търговия.

Позитивната настройка преди предстоящото оповестяване на печалбите на американските компании за последното тримесечие допринесе за скок на индекса DJIA в началото на днешната търговия с около 170 пункта (повишение с 0,75%), на широкият индекс S&P500 - с 0,55% и на Nasdaq Composite - с 0,8%. По този начин беше заличено почти напълно тяхното негативно представяне по време на търговията в сряда.

Известна подкрепа за подновения инвеститорски риск-апетит оказва и информация на агенция Блумбърг, според която официални представители на Вашингтон и Пекин са сигнализирали за евентуално рестартиране на търговските преговори на високо ниво между двете водещи световни икономики. Въпреки че поне за сега тази информация сякаш не намира потвърждение, пазарът на акции на Уолстрийт и останалите водещи световни борси се оцветиха в зелено по време на днешната търговия.

Известна подкрепа за позитивната настройка на капиталовите пазари може би оказва и политическата новина за запазване на стабилността на НАТО, след като американският президент Доналд Тръмп опроверга, че САЩ ще напусне военния Алианс и в крайна сметка изрази задоволство от "невероятния напредък" по въпроса за по-високите разходи за отбрана на страните - членки.


Още от категорията
Унищожени контрабандни цигари

Компаниите представят резултатите от ново проучване за нивата на незаконната търговия с цигари

Резултатите от новото проучване за нивата на незаконната търговия с цигари ще бъдат представени от компаниите - производителки и вносителки на тютюневи изделия. Изследването е направено с анализ на изхвърлени опаковки от цигари. През първото тримесечие на годината нивото на контрабандата беше 5,8%, а вчера на среща с Американската търговска камара..

публикувано на 19.09.18 в 07:48

ЕК започна разследване за тайно споразумение между няколко автомобилни гиганта

Европейската комисия започна разследване за тайно споразумение между няколко автомобилни гиганта, чрез което да се избегне конкуренцията между тях за развитие на по-чисти технологии за автомобилите, съобщи говорителят на ЕК Рикардо Педросо: “Комисията започва разследване, за да установи дали така нареченият "Кръг на петте" – БМВ, "Даймлер",..

публикувано на 18.09.18 в 17:35

Проф. Духомир Минев и Мика Зайкова за политиката по доходите и перспективите

"Деформацията в политиките, деформациите в законовата рамка, във функционирането на институциите, трябва да бъдат рязко ограничени, за да може страната да тръгне и да излезе от това състояние." Това каза в предаването "Нещо повече" п роф. Духомир Минев от Европейската антибедност мрежа. " Питаме се дали тази стратегия за повишаване на доходите е..

публикувано на 18.09.18 в 17:17

Китай отговоря на САЩ с мита за американски стоки на стойност 60 млрд. долара

Властите в Пекин обявиха, че от полунощ на 24-ти септември въвеждат мита за вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара в отговор на митата, които САЩ ще наложат на същата дата върху китайски внос за 200 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че в процентно отношение китайските налози за 60 млрд. долара ще обхванат почти..

публикувано на 18.09.18 в 16:43

Бизнесът предлага промени в Закона за храните срещу двойния стандарт

Публичен регистър на сертификатите, които съпровождат храните, изискване за задължителна документация към продуктите и контрол от страна на Агенцията по храните. Това предвиждат промени в Закона за храните, които бизнесът предлага, за да се избегне двойният стандарт на българския пазар. Европейската комисия определя двойният стандарт при..

публикувано на 18.09.18 в 16:36

Специален инвестиционен фонд договориха държавите от инициативата "Три морета"

Създаването на специален инвестиционен фонд беше договорено на днешната среща в рамките на инициативата "Три морета" в Букурещ. Идеята е в този фонд да се събират средства за общи регионални проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите. Създава се и мрежа между търговско-промишлените палати на 12-те държави от Централна и Източна..

обновено на 18.09.18 в 14:05

Ръст на петролните фючърси, след като Саудитска Арабия заяви, че предпочита цени над 80 $ за барел

Петролните фючърси поскъпнаха само в рамките на минути с около 1,5%, след като Саудитска Арабия сигнализира, че би желала да види цени на петрола сорт брент над 80 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишават с 1,36% към 69,83 долара за барел, доближавайки психологическата бариера от 70..

публикувано на 18.09.18 в 13:46