Уолстрийт отвори с добри повишения, след като инвеститорите бързо загърбиха заплахите на САЩ за нови мита спрямо Китай

Американският фондов пазар стартира търговията в четвъртък с добри повишения, подновявайки възходящият тренд от последните няколко сесии, който беше прекъснат за кратко само в сряда, когато имаше нова ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Инвеститорите обаче загърбиха доста бързо вчерашните притеснения около предложените от САЩ нови мита за вноса на китайския стоки за още 200 млрд. долара, насочвайки тяхното внимание към предстоящите финансови отчети на американските компании за второто тримесечие на годината. Очакванията са за двуцифрени ръстове на печалбите на редица компании през второто тримесечие в резултат на сериозното намаляване на корпоративните данъци, което влезе в сила от началото на годината. Според агенция Thomson Reuters инвеститорите и анализаторите се надяват, че осреднената печалба на компаниите, влизащи в индекса S&P500, ще нарасне през второто тримесечие с около 21%.

В тази връзка инвеститорите ще следят финансовите резултати на големите банки JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup, които ще бъдат представени малко преди старта на петъчната търговия.

Позитивната настройка преди предстоящото оповестяване на печалбите на американските компании за последното тримесечие допринесе за скок на индекса DJIA в началото на днешната търговия с около 170 пункта (повишение с 0,75%), на широкият индекс S&P500 - с 0,55% и на Nasdaq Composite - с 0,8%. По този начин беше заличено почти напълно тяхното негативно представяне по време на търговията в сряда.

Известна подкрепа за подновения инвеститорски риск-апетит оказва и информация на агенция Блумбърг, според която официални представители на Вашингтон и Пекин са сигнализирали за евентуално рестартиране на търговските преговори на високо ниво между двете водещи световни икономики. Въпреки че поне за сега тази информация сякаш не намира потвърждение, пазарът на акции на Уолстрийт и останалите водещи световни борси се оцветиха в зелено по време на днешната търговия.

Известна подкрепа за позитивната настройка на капиталовите пазари може би оказва и политическата новина за запазване на стабилността на НАТО, след като американският президент Доналд Тръмп опроверга, че САЩ ще напусне военния Алианс и в крайна сметка изрази задоволство от "невероятния напредък" по въпроса за по-високите разходи за отбрана на страните - членки.


Още от категорията

Основните сортове петрол поевтиняха на международните пазари

Основните сортове петрол поевтиняха със 7 процента на международните пазари. Цената на "Брент" слезе до 62 долара и 29 цента за барел, а американският лек суров петрол - под 53 долара за барел, най-ниското равнище от октомври 2017 година насам. Причина за поевтиняването са опасенията на търговците и инвеститорите от забавянето на..

публикувано на 20.11.18 в 23:13

БЕХ ще спасява финансово закъсалата ТЕЦ Марица Изток 2

ТЕЦ „Марица Изток 2“ да получи помощ от Българския енергиен холдинг за закупуването на парникови газове - това е една от мерките, набелязани от енергийното министерство за финансовото стабилизиране на централата.  ТЕЦ-ът работи на загуба заради големите разходи за плащане на въглеродни емисии, изчислявани за тази година за над 570 милиона лева. За..

публикувано на 20.11.18 в 19:40

Фондовите индекси на Уолстрийт стартираха търговията под нивата от края на 2017 година

Пазарите на акции на Уолстрийт се оказаха под нов агресивен натиск в началото на търговията във вторник, като и трите основни американски фондови индекса отвориха солидно под техните нива от края на 2017-а година. Индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 550 пункта (спад с 2,27%), широкият индекс S&P500 - с около 2% и технологичният..

публикувано на 20.11.18 в 17:03
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова се надява корейска корпорация да се включи в процедурата за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова се надява корейската Хидроатомна енергийна корпорация да продължи да проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене" и да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за централата. Петкова е съобщила това при откриването на корейско-български енергиен форум, който се провежда в София.  От..

публикувано на 20.11.18 в 16:41

Паниката на световните борси се пренесе и на петролните пазари

Петролните фючърси се понижават с над 2% по време на търговията във вторник, тъй като инвеститорската паника на световните фондови борси се отрази негативно и на пазарите на суровини. Януарските фючърси на петрола сорт брент се понижават с 2,22% към 65,30 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрола - с 2,34% към..

публикувано на 20.11.18 в 16:35

Потреблението на ток при семействата, които се отопляват с него, скача с 84%

През зимните месеци потреблението на домакинствата, които се отопляват с ток, се повишава с 84 на сто спрямо септември. Изчисленията са на компанията "ЧЕЗ Електро", която призова клиентите си да използват разумно електроенергията, тъй като това се отразява и на сметките им за ток. С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на..

публикувано на 20.11.18 в 16:17

Повече от 1 млн. литра гориво е спряно от продажба от началото на годината

Актове за повече от 1 млн. лева са издадени за нарушения и повече от 1 млн. литра гориво е спряно от продажба от началото на годината след проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Най-честите нарушения са смесванията на горива и неправилната работа на измервателните средства. Само за последния месец и половина..

публикувано на 20.11.18 в 16:13