Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт отвори с добри повишения, след като инвеститорите бързо загърбиха заплахите на САЩ за нови мита спрямо Китай

Американският фондов пазар стартира търговията в четвъртък с добри повишения, подновявайки възходящият тренд от последните няколко сесии, който беше прекъснат за кратко само в сряда, когато имаше нова ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Инвеститорите обаче загърбиха доста бързо вчерашните притеснения около предложените от САЩ нови мита за вноса на китайския стоки за още 200 млрд. долара, насочвайки тяхното внимание към предстоящите финансови отчети на американските компании за второто тримесечие на годината. Очакванията са за двуцифрени ръстове на печалбите на редица компании през второто тримесечие в резултат на сериозното намаляване на корпоративните данъци, което влезе в сила от началото на годината. Според агенция Thomson Reuters инвеститорите и анализаторите се надяват, че осреднената печалба на компаниите, влизащи в индекса S&P500, ще нарасне през второто тримесечие с около 21%.

В тази връзка инвеститорите ще следят финансовите резултати на големите банки JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup, които ще бъдат представени малко преди старта на петъчната търговия.

Позитивната настройка преди предстоящото оповестяване на печалбите на американските компании за последното тримесечие допринесе за скок на индекса DJIA в началото на днешната търговия с около 170 пункта (повишение с 0,75%), на широкият индекс S&P500 - с 0,55% и на Nasdaq Composite - с 0,8%. По този начин беше заличено почти напълно тяхното негативно представяне по време на търговията в сряда.

Известна подкрепа за подновения инвеститорски риск-апетит оказва и информация на агенция Блумбърг, според която официални представители на Вашингтон и Пекин са сигнализирали за евентуално рестартиране на търговските преговори на високо ниво между двете водещи световни икономики. Въпреки че поне за сега тази информация сякаш не намира потвърждение, пазарът на акции на Уолстрийт и останалите водещи световни борси се оцветиха в зелено по време на днешната търговия.

Известна подкрепа за позитивната настройка на капиталовите пазари може би оказва и политическата новина за запазване на стабилността на НАТО, след като американският президент Доналд Тръмп опроверга, че САЩ ще напусне военния Алианс и в крайна сметка изрази задоволство от "невероятния напредък" по въпроса за по-високите разходи за отбрана на страните - членки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени