Eмисия новини
от 01.00 часа

Разрешават отстрела на дивите свине в Сливенско като начин за ограничаване на африканската чума

Разрешаване на отстрела на дивите свине, като начин за ограничаване на африканската чума по свинете. Това е една от мерките, които са набелязани на заседанието на Областната епизоотична комисия в Сливен. 

Според специалиста по ловно стопанство от местното Ловно-рибарско дружество Светослав Аврамов, популациите на дивите прасета многократно надвишават нормалния брой за един хектар в региона. Официално ловният сезон се очаква да бъде открит след публикуването на промените в Закона за лова в Държавен вестник. 

"Няма да има ограничения на броя на убитите диви прасета. Ще бъде улеснено издаването на разрешителните за лов", каза ловният експерт Светослав Аврамов.

Целта на взетите мерки е да се намали популацията на 0,3 до 0,5 на сто хектара или това означава, че това трябва да има, примерно, едно прасе на триста хектара площ.

Доктор Любомир Деевски, началник  отдел "Здравеопазване" към Областната дирекция по безопасност на храните, обяви какви други мерки предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете в областта.

"Дезинфекция на колите, минаване през филтри, сменяне на работно облекло, дезинфекция и най-вече да не се внасят хранителни продукти".

В област Сливен има четири големи промишлени комплекса, които са под непрекъснато наблюдение и е въведен завишен контрол.

Още от