Eмисия новини
от 22.00 часа

Сирийска армия си върна „люлката“ на бунта

Сирийски войник до развято национално знаме в провинция Дераа, която преминава под контрола на силите на режима в Дамаск.
Снимка: Ройтерс

Сирийската армия влезе днес в контролираната от бунтовници част на южния град Дераа и развя националния флаг над „люлката“ на бунта, който разпали продължаващата вече 7 години гражданска война, предаде Ройтерс.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че армията е издигнала флага до пощата – единствената сграда в част от града, държана от бунтовници от първите дни на размириците, започнали през 2011 г.

Това стана ден след като държавните медии потвърдиха за споразумение между режима и бунтовниците в Дераа. То предвижда бойците да избират между предложената от правителството амнистия или да напуснат града заедно със семействата си в посока териториите, намиращи се все още под контрола на опозицията.

Миналия петък бе обявено, че има сделка за цялата провинция Дераа, което трябва да се приложи на три етапа – първо в източната част на провинцията, след това за държаните от бунтовници части на град Дераа, а накрая за западните райони.


Още от

Последно в Близък изток

Всички новини в Близък изток: днес | вчера