ГЕРБ ще предложи да отпаднат текстовете за промени в Закона за околната среда, свързани със санитарно-охранителните зони

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи да отпаднат предложените текстове за промени в Закона за околната среда, свързани със санитарно-охранителните зони.

Промените предвиждат служебно предоставяне на информация в сектора на околната среда, съкращаване на сроковете за екологичните процедури ио недопускане на допълнително натоварване за предоставяне на копия от документи. Председатерлят на комисията по околна среда Ивелина Василева допълни:

"Възможност възложителите на инвестиционни намерения да обединят процедурите. Предложени са два възможни подхода. Единият е традиционният, но се въвежда и възможността, ако служителите желаят да обединят процедурите, което съкращава сроковете.“

В преходните и заключителните разпоредби на закона се въвежда нов подход за санитарно-охранителните зони около водоизточните за питейна вода:

„Парламентарната група на ГЕРБ заявихме, че на първо четене на законопроекта ние ще го подкрепим в основната му част, касаеща екологичните процедури и облекчаването на административната тежест. Що се отнася до предложенията, свързани със Закона за водите и санитарно-охранителните зони ние ще предложим отпадане на тези текстове, защото смятаме, че позицията на всички заинтересовани страни трябва да бъде чута, а трябва да бъдат и проведени широки обществени обсъждания.“

Неправителствените организации възразиха срещу първоначално предложените промени.  Тома Белев представи позицията им:

„С този законопроект Министерството е предложило да бъдат заличени територии, които опазват количеството и качеството на водите, които пием и те се създават повече от 120 години. След 4 години, през 2022 година да се планират мерки, които да опазват качеството и количеството на водите, но до тогава няма да има никаква защита. Всички се обединихме около една позиция, че настоящата система е добра и просто трябва да бъдат завършени обновяването на санитарно-охранителните зони на източниците, вместо да вървим към коренно различна система.“

Подробности чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева пристигна в Монреал за среща на жените министри на външните работи

Вицепремиерът Екатерина Захариева e в Монреал, за участие в първата официална Среща на жените - министри на външните работи. Форматът е под патронажа на първия дипломат на Канада Кристия Фрийланд и на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. За срещата са поканени всички 28 жени – министри на..

обновено на 21.09.18 в 07:49

Промените в Закона за семейните помощи за деца са в дневния ред на НС

Депутатите ще обсъждат днес Годишния доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията за миналата година. В дневния ред са и първо четене на промените в Закона за семейните помощи за деца, които предвиждат нов вид помощ за деца с един или двама починали родители. Промените в Закона за семейните помощи за деца обхващат децата,..

публикувано на 21.09.18 в 07:29
Бившият македонски премиер Владо Бучковски

Бившият македонски премиер Владо Бучковски очаква успех за евроинтеграцията на предстоящия референдум

Успех на предстоящия референдум в Македония, прогнозира в специално интервю за "Хоризонт" бившият македонски премиер Владо Бучковски.  Той очаква положителен резултат, въпреки призивите за бойкот на допитването и призива на опозицията да се участва по съвест. "Аз съм оптимист,че в Македония се създаде атмосфера, която ще позволи да се съберат..

публикувано на 21.09.18 в 06:28

Дейли експрес: Меркел нанесе съкрушителен удар върху лидерството на Тереза Мей

Канцлерът на Германия Ангела Меркел нанесе съкрушителен удар върху лидерството на британския премиер Тереза Мей, пише британският евроскептичен всекидневник Дейли експрес, коментирайки неформалната среща на европейските лидери в Залцбург. Вестникът посочва, че Меркел е заявила на Мей, че Европа трябва да види „съществен прогрес“, преди да сключи..

публикувано на 21.09.18 в 04:57
Дмитрий Песков

„Правда.ru“: Мълчанието на Башар Асад: Защо не намери време да се обади на Путин

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков отказа да отговори на въпроса, достатъчна ли е една телеграма за Кремъл от президента на Сирия Башар Асад по повод инцидента с руския военен самолет Ил-20, пише руският вестник „Правда.ru“. Песков се ограничи единствено с отговора, че „телеграмата е получена“. Вестникът припомня, че..

публикувано на 21.09.18 в 04:50
Василий Небензя

Русия призова САЩ да преосмислят политиката си в Близкия Изток

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че подходът на Съединените американски щати към проблемите в Близкия Изток подкопава колективните усилия на международната общност за намиране на решение. Това съобщи ТАСС. Според Небензя обаче все още не е късно Съединените щати да преразгледат политиката си. "Увеличават..

публикувано на 21.09.18 в 03:32

САЩ обвиниха Иран за всички конфликти в Близкия Изток

Постоянният представител на Съединените американски щати в ООН Ники Хейли хвърли върху Иран отговорността за всички конфликти в Близкия Изток. Тя обеща, че Съединените щати ще отговорят на Техеран за нападението срещу американското посолство в Багдад, предаде ТАСС. "Има една държава, която е източник на нестабилността в Близкия Изток, една..

публикувано на 21.09.18 в 03:30