ГЕРБ ще предложи да отпаднат текстовете за промени в Закона за околната среда, свързани със санитарно-охранителните зони

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи да отпаднат предложените текстове за промени в Закона за околната среда, свързани със санитарно-охранителните зони.

Промените предвиждат служебно предоставяне на информация в сектора на околната среда, съкращаване на сроковете за екологичните процедури ио недопускане на допълнително натоварване за предоставяне на копия от документи. Председатерлят на комисията по околна среда Ивелина Василева допълни:

"Възможност възложителите на инвестиционни намерения да обединят процедурите. Предложени са два възможни подхода. Единият е традиционният, но се въвежда и възможността, ако служителите желаят да обединят процедурите, което съкращава сроковете.“

В преходните и заключителните разпоредби на закона се въвежда нов подход за санитарно-охранителните зони около водоизточните за питейна вода:

„Парламентарната група на ГЕРБ заявихме, че на първо четене на законопроекта ние ще го подкрепим в основната му част, касаеща екологичните процедури и облекчаването на административната тежест. Що се отнася до предложенията, свързани със Закона за водите и санитарно-охранителните зони ние ще предложим отпадане на тези текстове, защото смятаме, че позицията на всички заинтересовани страни трябва да бъде чута, а трябва да бъдат и проведени широки обществени обсъждания.“

Неправителствените организации възразиха срещу първоначално предложените промени.  Тома Белев представи позицията им:

„С този законопроект Министерството е предложило да бъдат заличени територии, които опазват количеството и качеството на водите, които пием и те се създават повече от 120 години. След 4 години, през 2022 година да се планират мерки, които да опазват качеството и количеството на водите, но до тогава няма да има никаква защита. Всички се обединихме около една позиция, че настоящата система е добра и просто трябва да бъдат завършени обновяването на санитарно-охранителните зони на източниците, вместо да вървим към коренно различна система.“

Подробности чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните дава брифинг в Брюксел за чумата у нас

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде днес брифинг специално за български журналисти по повод чумата по овцете и козите. Еврокомисар Андрюкайтис заяви преди няколко дни, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема и допълни, че Европейската комисия ще..

публикувано на 19.07.18 в 04:09

Депутатите ще обсъдят проект на решение за придобиване на патрулен кораб

Народното събрание ще обсъди проект на решение за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили.   В програмата на депутатите е и докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година. Стартирането на инвестиционен проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб ще..

публикувано на 19.07.18 в 03:50

Сара Сандърс: Доналд Тръмп отговори с твърдо "Не!" на опитите за задаване на още репортерски въпроси

Белият дом опроверга съобщенията на вашингтонските медии и на международните информационни агенции, че президентът Доналд Тръмп е отговорил с твърдо "Не!" на въпрос дали Русия продължава да се опитва да дестабилизира американската демокрация, предаде Ройтерс. Говорителката Сара Сандърс обясни, че Тръмп всъщност реагирал отрицателно на..

публикувано на 19.07.18 в 00:55

Пред провал е лидерската среща на премиера Зоран Заев и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ

Срещата на партийните лидери в Скопие, на която премиерът Зоран Заев очаква да бъде определена датата за референдума за новото име на Македония, е пред провал. Местните медии съобщават, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е напуснал само час след началото на преговорите. Опозиционната формация не е доволна от предложенията на..

публикувано на 18.07.18 в 22:05

Постигнато е предварително споразумение за европейска охрана по границите на Македония

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос и македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски постигнаха  в Брюксел предварително споразумение за разполагане на европейска охрана по границите на бившата югославска република, за да й помогнат да се справи с евентуални мигрантски вълни. На въпрос за твърдението на премиера Зоран Заев , че свързани..

публикувано на 18.07.18 в 22:02

ЕК: Косово е изпълнило изискванията за визова либерализация с ЕС

Европейската комисия потвърди, че Косово е изпълнило две от оставащите важни изисквания за визовата либерализация с ЕС - споразумението за демаркационна линия с Черна гора и борбата срещу корупцията. В присъствието на президента Хашим Тачи . Еврокомисарят по миграцията, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос заяви: "Приятно ми е да..

публикувано на 18.07.18 в 21:41

Президентът, обмудсманът и столичният кмет с най-висок рейтинг сред политиците

Президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова и столичният кмет Йорданка Фандъкова са политиците с най-висок рейтинг, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Директорът му Юлий Павлов посочи, че шестата позиция е за Слави Трифонов и ако шоумена сега влезе в политиката, може да разчита на около 250 - 300 хиляди гласа и да се бори за трета..

публикувано на 18.07.18 в 21:29