ГЕРБ ще предложи да отпаднат текстовете за промени в Закона за околната среда, свързани със санитарно-охранителните зони

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи да отпаднат предложените текстове за промени в Закона за околната среда, свързани със санитарно-охранителните зони.

Промените предвиждат служебно предоставяне на информация в сектора на околната среда, съкращаване на сроковете за екологичните процедури ио недопускане на допълнително натоварване за предоставяне на копия от документи. Председатерлят на комисията по околна среда Ивелина Василева допълни:

"Възможност възложителите на инвестиционни намерения да обединят процедурите. Предложени са два възможни подхода. Единият е традиционният, но се въвежда и възможността, ако служителите желаят да обединят процедурите, което съкращава сроковете.“

В преходните и заключителните разпоредби на закона се въвежда нов подход за санитарно-охранителните зони около водоизточните за питейна вода:

„Парламентарната група на ГЕРБ заявихме, че на първо четене на законопроекта ние ще го подкрепим в основната му част, касаеща екологичните процедури и облекчаването на административната тежест. Що се отнася до предложенията, свързани със Закона за водите и санитарно-охранителните зони ние ще предложим отпадане на тези текстове, защото смятаме, че позицията на всички заинтересовани страни трябва да бъде чута, а трябва да бъдат и проведени широки обществени обсъждания.“

Неправителствените организации възразиха срещу първоначално предложените промени.  Тома Белев представи позицията им:

„С този законопроект Министерството е предложило да бъдат заличени територии, които опазват количеството и качеството на водите, които пием и те се създават повече от 120 години. След 4 години, през 2022 година да се планират мерки, които да опазват качеството и количеството на водите, но до тогава няма да има никаква защита. Всички се обединихме около една позиция, че настоящата система е добра и просто трябва да бъдат завършени обновяването на санитарно-охранителните зони на източниците, вместо да вървим към коренно различна система.“

Подробности чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Ангела Меркел

Меркел подкрепи създаването на обща европейска армия

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи днес създаването на обща европейска армия от трибуната на Европейския парламент в Страсбург. В дебат за бъдещето на Европа Меркел акцентира на необходимостта от развиване на европейска гранична охрана, както и от регистър на влизане и излизане в Шенген, като важен елемент от повишаването на..

обновено на 13.11.18 в 18:09
Франс Тимерманс

ЕК прекратява частично мониторинга над България

Европейската комисия прекратява частично мониторинга върху България за борбата с корупцията и организираната престъпност и реформата на правораздаването.  „Три от шестте показателя – за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, могат да се считат за временно прекратени, заяви днес..

обновено на 13.11.18 в 18:08

Румен Радев наложи вето върху по-високия данък за старите коли и имотите в курортите

Президентът Румен Радев наложи вето върху текстове от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.  Държавният глава не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Радев смята, че приетите правила ще стоварят..

обновено на 13.11.18 в 18:07

Антоанета Праматарова: Гражданите и медиите трябва да продължат борбата за реформи след падането на европейския механизъм

След евентуално отпадане на механизма за сътрудничество и проверка догодина, ще бъде необходимо медиите и гражданското общество да поддържат необратимостта на реформите в България. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Антоанета Праматарова от Центъра за либерални стратегии. Коментарът идва след като Европейската комисия отмени, поне..

публикувано на 13.11.18 в 18:04
Менда Стоянова

Менда Стоянова: Българинът е беден, но купува по 2-3 стари коли за семейството си

При таван от 5000 лева на неимуществените обезщетения за по-далечни роднини на загинали в катастрофи и без ограничение за най-близките, застраховката „Гражданска отговорност“ не би следвало да се оскъпи. Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. По-рано днес..

публикувано на 13.11.18 в 17:11
Менда Стоянова

Без таван на обезщетенията по "Гражданска отговорност" за починал на пътя за преките роднини

Да няма таван на обезщетенията по "Гражданска отговорност" за починал на пътя за преките роднини – съпрузи, деца и родители, като се запазва старото положение. Да се фиксира обаче таван за засегнати лица, които са извън тесния роднински кръг, до 5 хил. лева – това предложение обяви на извънреден брифинг председателят на бюджетната комисия в..

обновено на 13.11.18 в 17:10
Никола Груевски

Никола Груевски потърси убежище в Унгария

Издирваният бивш министър-председател на Македония Никола Груевски е в Будапеща. Това обяви самият той на страницата си във Фейсбук, предаде АФП. Груевски посочва, че е потърсил политическо убежище в Унгария, като добавя, че през последните няколко дни е имало "безброй" заплахи за живота му. "Винаги ще остана верен на македонската..

публикувано на 13.11.18 в 17:05