Eмисия новини
от 05.00 часа

Радев призова Ердоган да свика двустранната комисия по имуществени въпроси

Румен Радев и Реджеп Ердоган разговаряха в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел.
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

България е „естественото продължение“ на газопровода „Турски поток“ от Турция към Централна Европа, каза държавният глава Румен Радев след разговор в Брюксел с президента на Турция Реджеп Ердоган.

Искаме да развиваме добри отношения с Турция и точно затова настоявам между нас да не остават открити въпроси, каза президентът Радев.

„Затова и призовах по възможно най-бързия начин, тъй като е ред на Турция, да покани съвместната българо-турска работна група по имуществени и социални въпроси да разгледа проблема с компенсациите на тракийските бежанци“, добави президентът.

Държавният глава е запознал колегата си с последните промени в закона за вероизповеданията, а той по думите му го е приел с добра нагласа.

За разговорите по проекта „Турски поток“ Румен Радев каза, че поставил въпроса за втората тръба, която трябва да осигурява газ за Югоизточна и Централна Европа.

„Считам, че България е естественото продължение на тази тръба. Затова, разбира се, двете правителства трябва да работят в конструктивен дух, тъй като Турция е един от факторите, които вземат решение“, каза президентът.

Радев се срещна с Ердоган в Брюксел, след като в понеделник бе в Анкара за церемонията по встъпването на длъжност на турския си колега за втори мандат като президент, вече с увеличени правомощия.


Още от
Специализираният съд гледа мярката за неотклонение на Димитър Желязков - Митьо Очите

Митьо Очите остава в ареста

обновено на 16.02.19 в 19:13

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера