Eмисия новини
от 07.00 часа

Лондон: Няма да плащаме, ако в Брюксел протакат търговските преговори

Снимка: Уикипедия

Новият министър за Брекзит Доминик Рааб заяви в британския парламент, че правителството може да спре плащането на 39-те милиарда паунда по „сделката по развода“ с Евросъюза, ако Брюксел не спазва поетите обещания.

Рааб представи на депутатите „Бялата книга“, уреждаща отношенията с ЕС след Брекзит. Съдържанието обаче не впечатли повечето от присъстващите, особено „брекзитиърите“, които се изказаха в подкрепа на казаното по-рано от подалия оставка външен министър Борис Джонсън, че е „по-добре Великобритания да кандидатства за стутат на колония".

Залата се оживи, когато на запитване какво ще предприеме правителството, ако търговските преговори се забавят по вина на Брюксел, Рааб отговори, че тогава могат да бъдат спрени плащанията по „сметката за развода“. Това бе отчетено като втвърдяване на британската позиция.

Националистът Найджъл Фарадж, който също бе днес в парламента, но не в качеството си на депутат, се изказа изключително неласкаво за „Бялата книга“, която, по думите му, показва, че избраните британски политици още не разбират какво става в страната. Според него ако Тереза Мей остане премиер тя ще разруши Консервативната партия.


Още от

Последно в Европа

Всички новини в Европа: днес | вчера