Eмисия новини
от 13.00 часа

Турският парламент избра досегашния премиер за председател

Бинали Йълдъръм
Снимка: БГНЕС

Турският Меджлис избра за 28-и свой председател Бинали Йълдъръм. Бившият премиер е депутат от Измир и получи подкрепата на 335 депутати от 584 гласували.


Бинали Йълдъръм беше избран на трети тур. При първото и второто гласуване той получи съответно 331 и 336 гласа. На първи и втори тур кандидатите трябваше да съберат подкрепа от 2/3 или 400 от общо 600 народни представители. На трети тур за избор на председател е достатъчно обикновено мнозинство от 301 гласа. 
Бинали Йълдъръм беше издигнат от Партията на справедливостта и развитието. Нейният партньор - Партията на националистическото действие - не издигна свой кандидат за позицията. Народнорепубликанската партия предложи депутата от Истанбул Ердоган Топрак, който остана втори.


Следващи останаха депутатката от Сиирт Мерал Данъш Бекташ, издигната от Демократичната партия на народите, депутатът от Истанбул Хайреттин Нухоглу, който беше кандидат на Добрата партия. В надпреварата участва и Джихангир Ислям, който влезе в Меджлиса чрез листата на Народнорепубликанската партия, където участваше от името на проислямската Партия на щастието и впоследствие с още един депутат се отцепиха от групата на НРП.


В петък ще бъде определен съставът на Председателския съвет и броя на членовете от всяка партия в ресорните комисии.


Още от

Последно в Европа

Всички новини в Европа: днес | вчера