Турският парламент избра досегашния премиер за председател

Бинали Йълдъръм
Снимка: БГНЕС

Турският Меджлис избра за 28-и свой председател Бинали Йълдъръм. Бившият премиер е депутат от Измир и получи подкрепата на 335 депутати от 584 гласували.


Бинали Йълдъръм беше избран на трети тур. При първото и второто гласуване той получи съответно 331 и 336 гласа. На първи и втори тур кандидатите трябваше да съберат подкрепа от 2/3 или 400 от общо 600 народни представители. На трети тур за избор на председател е достатъчно обикновено мнозинство от 301 гласа. 
Бинали Йълдъръм беше издигнат от Партията на справедливостта и развитието. Нейният партньор - Партията на националистическото действие - не издигна свой кандидат за позицията. Народнорепубликанската партия предложи депутата от Истанбул Ердоган Топрак, който остана втори.


Следващи останаха депутатката от Сиирт Мерал Данъш Бекташ, издигната от Демократичната партия на народите, депутатът от Истанбул Хайреттин Нухоглу, който беше кандидат на Добрата партия. В надпреварата участва и Джихангир Ислям, който влезе в Меджлиса чрез листата на Народнорепубликанската партия, където участваше от името на проислямската Партия на щастието и впоследствие с още един депутат се отцепиха от групата на НРП.


В петък ще бъде определен съставът на Председателския съвет и броя на членовете от всяка партия в ресорните комисии.


Още от категорията

НС гласува новите министри в четвъртък

В началото на днешния работен ден в пленарната зала, депутатите гласуваха докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 година. Докладите трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, заедно с тези за дейността на ВСС и на Прокуратурата, но, по предложение на ДПС, гласуването беше отложено заради отсъствието на председателя на Висшия..

обновено на 19.09.18 в 10:14

Румен Радев е подписал указа, който спираше назначението на Младен Маринов като министър

Президентът Румен Радев е подписал указа, който спираше назначението на главния секретар Младен Маринов като министър на вътрешните работи, потвърди източник на "Хоризонт" от правителството. От прессекретариата на президента също потвърдиха, че указът за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар е подписан.

обновено на 19.09.18 в 09:29

Северна и Южна Корея подписаха споразумение за понижаване на напрежението

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха обща декларация във втория ден от срещата си в Пхенян. На обща пресконференция Мун Дже-ин каза, че Ким  Чен-ун се е съгласил да се предприемат конкретни стъпки към ядрено разоръжаван. Севернокорейските ядрени инсталации ще се демонтират за постоянно в присъствието на международни експерти.  В..

обновено на 19.09.18 в 09:28

Правителството е изготвило програма за ваксинация срещу грип на хората над 65 години

Правителството е изготвило програма за ваксинация на възрастните хора над 65 години. Това съобщи в интервю за предаването „Преди всички“ заместник-председателят на здравната комисия в НС д-р Лъчезар Иванов. „Това е програма, която ще влезе в сила от следващата година. Това е инициатива на Министерството на здравеопазването и НЗОК. Тази..

публикувано на 19.09.18 в 09:22
Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев

Явор Нотев: Очакванията са през тази седмица правителството да заработи в пълен състав

Очакванията са през тази седмица правителството да заработи в пълен състав, т.е. на мястото на подалите оставки министри, да има назначени нови водачи на съответните ресорни министерства. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев от „Обединени патриоти“ в интервю за предаването „Преди всички“. Нотев обясни, че Младен..

публикувано на 19.09.18 в 08:55

Правителството обсъжда задължително застраховане на лицата с медицинска професия

Наредба за задължителното застраховане на лицата упражняващи медицинска професия е в дневния ред на правителственото заседание днес. Ще бъде определен и редът, по който ще се извършват проверки на декларациите за конфликт на интереси. Допълнителни средства ще се отпуснат по бюджета на министерството на регионалното развитие, за изграждането..

публикувано на 19.09.18 в 07:26
Доналд Тръмп

Тръмп ще посети Северна и Южна Каролина, които пострадаха най-тежко от урагана Флорънс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети днес щатите Северна и Южна Каролина, които пострадаха най-тежко от урагана Флорънс. По последни данни, загиналите в резултат на природната стхихия са най-малко 35. Дни след връхлитането на урагана районът се опитва да се справи с причинените от него тежки наводнения. Жителите на град Уилмингтън се редят на опашка..

публикувано на 19.09.18 в 04:24