Възможен пробив в създаването на гориво за дълги космически полети

Учени разложиха вода на кислород и водород в условия на микрогравитация, като използваха само полупроводник и слънчева светлина. Тази технология може да направи възможно пътуването на далечни растояния, съобщи агенция ЮПИ. 


Един от най-простите методи за разлагане на водата е фотокатализата  - при него се използват фотони, полупроводников материал и вода, за да се създадат двойки от електрон и дупка. 


Учените са на мнение, че новата система може да осигури водородно гориво или кислород за космонавтите при дълги полети, но признават, че методът им за създаване на кислород от вода не е съвършен. 


Той се нуждае и от големи количества вода, която е по-тежка от традиционното гориво, а и ще трябва да бъде набавяна от външни източници. Учените се надяват водата да може да бъде извлечена чрез операциите по космическо сондиране на астероидите.

Още от категорията

Сменят ветеринаря в Болярово

Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след днешното заседание на оперативния щаб за борба с чумата.  Смяната се наложи заради съмнения в обективността на ветеринаря. В Шарково ще трябва да има евтаназия за..

публикувано на 20.07.18 в 21:00

Българо-турски консорциум ще разработи и оперира електронната тикет-система в София

Българо-турски консорциум ще разработи и оперира електронната тикет-система в София на стойност 83 млн. лева. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Системата трябва да бъде внедрена до 2 години. Електронно таксуване трябва да се прави включително през мобилен телефон и банкова карта. За целта трябва да се поставят 15 хиляди устройства в над..

публикувано на 20.07.18 в 20:42

Полицаи задържани в Габрово за незаконна търговия

В Габрово са задържани полицаи, заподозрени, според неофициална информация, за незаконна търговия с автомобили. Служители на сектор Пътна полиция потвърдиха за акцията в КАТ, проведена в следобедните часове. Отново по непотвърдени данни, единият от задържаните е на висок пост. Официална информация по случая няма. От Областната дирекция..

публикувано на 20.07.18 в 20:27

Предупреждение: По-ранният лов на диви прасета ще увеличи риска от африканска чума

Изтеглянето на ловния сезон за диви прасета с три месеца напред ще създаде още по-голяма опасност за пренос на африканската чума от Румъния към България. Това заяви в Благоевград лидерът на партия АБВ, Румен Петков, дни след като поиска от президента да наложи вето върху закона за лова. По думите му, "прецедент е ловът да се открива през юли, трябва..

публикувано на 20.07.18 в 20:23

Неизвестни изхвърлили тонове животински останки край ловешки села

Шест тона животински изрезки са били изхвърлени нерегламентирано около ловешките села   Брестово и Стефаново. Все още  не е установен техният произход. Уведомена е полицията. Случаите са от края на миналия месец, но за тях се съобщава едва сега. В района на село Брестово са открити един тон животински изрезки, а край село Стефаново пет тона,..

публикувано на 20.07.18 в 20:14

Експерти на ЕС потвърдиха, че в България има чума по животните

Няма съмнение, че в България има чума по дребните преживни животни, а мерките, които Българската агенция по безопасност на храните е предприела, са в съответствие със законодателството на ЕС. Това е заключението на експертната мисия на Европейската комисия, която е посетила страната ни тази седмица, съобщи днес Министерството на земеделието...

публикувано на 20.07.18 в 19:06
Строящата се арменска църква в София е сред храмовете, между които ще бъдат разпределени средствата.

Над 200 хил. лв. предвижда Столична община за ремонт на храмове

Над 200 хиляди лева предвижда Столичната община за строителство и реконструкция на пет църкви тази година. Сумата ще бъде разпределена между храмовете в Княжево, Гробищен парк Бакърена фабрика и новостроящата се арменска църква. „Със средствата ще бъде изградена и отоплителна инсталация в Синагогата, както и общежития към Кремиковския..

публикувано на 20.07.18 в 18:24