Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов пред депутатите: Българското европредседателство изпълни заложените политики

България не е поемала ангажименти и не е подписвала споразумения за връщане на легално преминали мигранти в нашата страна

| обновено на 13.07.18 в 12:05
Бойко Борисов в парламента (архив)
Снимка: БГНЕС



България не е поемала ангажименти и не е подписвала споразумения за връщане на легално преминали мигранти в нашата страна. Това обяви в парламента премиерът Бойко Борисов. Той добави, че истинският проблем в момента е легалната миграция, а не нелегалната. Борисов настоява за твърда охрана на външните ни граници от всички структури на Европейския съюз.

„Не само, че не съм подписал споразумение, а вследствие на това, че се разбра, че аз не пожелах да подпиша такова двустранно споразумение, защото по Дъблинския договор само чрез двустранно споразумение могат да ни ги върнат насила, очаквам да има отговор – под кръста, както обикновено се казва, но така или иначе дойдох и там, и тука… И на Съвета ясно съм изразил позицията си, сиреч – в началото бяхме неподготвени, сега сме най-добри в ЕС. Тогава имаше огромна мигрантска вълна в България, ние искаме релокация, за да се разпространи по цяла Европа и да сме солидарни. Сега, когато няма такава вълна, по най-бързия начин и споразумението с Турция показа, че това работи най-добре на такива платформи или, както аз ги наричам, център за сигурност извън територията на ЕС“. 

Българското европредседателство е изпълнило заложените политики и е било изпитание за европейската идентичност. Така премиерът Бойко Борисов определи изминалите 6 месеца и работата на нашата страна.

Отделните бюджети за цифровизация и отбрана, общият подход по завършване на банковия съюз и сигурността на външните граници и укрепване на шенгенската система – са постиженията на България, каза премиерът. Работата продължава и при Австрийското председателство с борбата с незаконната миграция и европейска перспектива на Западните Балкани.

„По реформата на Дъблин инвестирахме много усилия. Като начало сменихме подхода за работа и започнахме почти отначало. Постигнахме съгласие между държавите-членки на работно ниво по основните проблемни теми. Нашият проект беше предложение за цялостен механизъм за действие при различни нива на интензивност на миграционния натиск към Европа. Напреднахме много, но времето не достигна за постигане консенсус между всички държави. И шестте събития от парламентарното измерение допринесоха за напредъка по заложените програма и приоритети. Обръщам се към вас с призив да не изпускаме историческия шанс, който имахме, да се докажем и утвърдим изграденото доверие към България във всичките ни европейски партньори, съседните им държави и техните граждани да продължи“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете, че правителството не е осигурило консенсус на българските институции и не е мобилизирало национална енергия, и резултатът ще е увеличаващ се евроскептицизъм. Нинова заяви, че председателството е било превърнато в партийно мероприятие за личен рейтинг на един човек.

„Оценяваме председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание и резултати. Вие не успяхте да мобилизирате национална енергия, вие не успяхте да мобилизирате европредседателството като кауза. Резултатът от това ще бъде увеличаващ се евроскептицизъм. В този документ, който вие сте гласували, пише, че българският парламент трябва да се ангажира не само с парламентарното измерение, а преди всеки съвет, министър-председателят да идва в парламента да представя приоритети. Такова нещо не се случи. Българският парламент остана настрана от процеса. Ние дадохме пример как трябва да се прави обратното. Единственото заседание на КОСАК, на което Кристиан Вигенин е председател, събра на едно място изпълнителна, законодателна и съдебна власт, и президентска власт“.

Председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви, че председателството е било успешно и България се е представила чудесно.

„В това председателство българският глас се чу. Нашият пример беше приет и започнаха да ни подражават. Ето, една Австрия, на която предадохме щафетата на председателство – ами, тя състави същото правителство като България“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС споделя добрите оценки, но в същото време си дава сметка, че гражданите на ЕС очакват конкретни решения на конкретните проблеми.

„Нали си даваме сметка, че оставаме в периферията и далеч от ядрото на Съюза, че регионът впечатлява с вътрешно напрежение и противопоставяне“.

Премиерът Бойко Борисов вече представи пред евродепутатите в Страсбург резултатите от Българското председателство, както и основните приоритети. Сред тях той открои европейската перспектива за Западните Балкани, сигурността и стабилността в Европа, младите хора и цифровата икономика.


Спорът между управляващи и опозиция продължи и в кулоарите. От ГЕРБ възразиха на поставената в зала слаба оценка от лидера на социалистите Христо Гаджев обясни:

„Според г-жа Нинова, очевидно мощта на България е нараснала драматичното, след като Борисов е виновен за налагането на мита от страна на Тръмп, след като ние сме разделили Европа. Очевидно България е изключително голям алуминиев износител и едва ли не България е стартирала търговска война със САЩ…“.

Депутатът от БСП Таско Ерменков иронизира постиженията на председателството „Не се чуха аргументите на опозицията. Управляващите удариха тъпаните и фанфарите за това, че всичко е било прекрасно и заметоха под килима умели забележки, които ние документ по документи и по точка направихме в оценката на председателя на парламентарната група“.

Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ заяви:  „България се представя на много високо ниво в лицето на правителството, защото това, което постигна това правителство, до този момент през тези 30 години никой не е постигнал. Оттук нататък всички, които критикуват, могат да направят нещо невероятно и да кажат нещо положително, но за съжаление за това се иска много голяма сила и тази сила я нямат в опозицията“

Заместник-председателят на ДПС Янко Янков:

„За това беше една изключителна възможност за България, която, за голямо съжаление, не успяхме да трансформираме в сериозни дивиденти за българските граждани“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени