Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"ЮНЕСКО окончателно подкрепи правителството за Пирин", пише "Труд" и пояснява - без екооценка на промените за управление от декември миналата година. Вестникът се позовава на интернет страницата на международната организация, на която са публикувани решенията от последната годишна сесия.

"Брюксел очаква стабилен икономически растеж за България", пише "Монитор". Това е записано в лятната междинна прогноза на Европейската комисия на базата на засиленото потребление и инвестиции у нас. "Монитор" съобщава още, че в идващите три години ще се открият 45 хиляди работни места в автомобилната индустрия.

"БСП дава на Конституционния съд увеличените до 900 пъти съдебни таски", това е водещото заглавие на опозиционния "Дума". Според социалистите по-високите такси ограничават правото на обжалване на съдебни решения, с което пък се намаляват възможностите на хората да търсят правата си.

"И сто процента да се вдигне таксата, автопаркът няма да се обнови", пише "24 часа" по повод по-високата екотакса за стари автомобили при регистрацията им. Необходима е директна помощ от държавата, за да се насърчи българинът да купува нови коли. Сега те не са по джоба на 90 на сто от населението у нас, пише вестникът.

"Фабриката "ГЕРБ" не спира да бълва фирми на властта", коментира "Сега". Става дума за поредното правителствено решение да се дадат 500 милиона лева на Банковата консолидационна компания, която вече осем години съществува като символ на заобикалянето на закона, допълва изданието.

"България е против искането на Тръмп за рязко вдигане на разходите за отбрана", гласи водещото заглавие на "Сега". Вестникът помества снимка на първата си страница, на която нашият президент Румен Радев разговаря с американския президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

"Земя" също поставя темата на челно място и пише: "Радев призова лидерите на НАТО да търсят диалог с Русия". Българският президент настоява да се избягва агресивният тон и да се намерят пътища за нормализиране на отношенията с Москва.

За "Стандарт" акцентът в участието на държавния ни глава на високия форум е в разговора му с турския му колега Реджеп Ердоган в Брюксел. По повод настояването на Тръмп за повече пари за Алианса, "Стандарт" отбелязва: "НАТО се вслуша в Тръмп".

"Труд" помества разказ за Сергей Антонов, който щеше да навърши 70 години, ако беше останал жив. Изданието настоява държавата ни да поиска от някогашните основни наши противници и сегашни съюзници да разсекретят архивите си, за да излезе цялата истина за измислената "българска следа".

"Удрят ни циклони до края на месеца", прогнозира в "Телеграф" климатологът Георги Рачев. По Черноморието ще има слънце, в Западна България - дъждове. Той подчертава, че България има хубав климат, държавата ни е уникална и в това отношение, а българите непрекъснато се жалят от времето.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна