Иван Станков: България няма аграрна политика и всеки прави каквото си иска

Загубите на овцевъдите и козевъдите са много големи, казва оглавяващият Националната овцевъдна и козевъдна асоциация
Снимка: БГНЕС

Овцевъди и козевъди започват безсрочни национални протести заради тежката ситуация в бранша, ниските изкупни цени на млякото и заявените недостатъчни според тях компенсации за умъртвяването на животни заради чумата по овцете и козите. Първата проява е насрочена за днес в 11 часа край Арбанаси. Вторият протест е планиран за идната седмица пред Министерския съвет. Протестите са организирани от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

"Хората считат, че трябва болните животни да се изолират и да се правят ваксинации, а според европейските регламенти не можем да го правим. Хората жалят за животните си, това е животът им", обясни в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на асоциацията Иван Станков, бивш министър на земеделието в служебно правителство и заместник-председател на земеделската комисия в парламента. Относно компенсацията за избиваните животни по средна пазарна цена, Станков заяви, че "около 250-300 лева може да се счита, че до известна степен компенсират", но предупреди, че поредното евтаназиране на животни и работата на загуба ще откажат много от производителите да се занимават с тази дейност занапред.

Една от главните причини за недоволството на фермерите е Наредба 3, която според Иван Станков е предизвикала "противопоставяне и разделение" в бранша. Протестиращите настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в Министерството на земеделието, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

"Изисква се от собствениците на продуктивни животни да доказват 70 литра мляко и това касае 200 000 овце. 70 литра мляко не са чак толкова много, но проблемът е, че мандрите отказват изкупуването на млякото и по този начин те не могат да представят своите доказателства. Другият проблем са цените. Цените на млякото се сриват от 1.40 на 1 лев и загубите на фермерите са много големи. Това засяга преди всичко малките фермери, които нямат хладилна техника, които не могат да произвеждат продукти при домашни условия. Затова хората протестират. Исканията са, на първо място, да бъдат наказани „виновниците“ за изготвянето на тази Наредба 3", посочи Иван Станков.

След решението на Държавен фонд „Земеделие“ да отпусне по 7 лева държавна помощ за овце и кози майки за всички животновъди и по 25 лева за овцете в Ямболско заради ограниченията там да се продава мляко заради чумата, Иван Станков коментира, че тези суми не удовлетворяват производителите в овцевъдството и козевъдството: 

„Предложението е за 20 лева, което също не е достатъчно като компенсация за загубите в цените на млякото и неизкупуването, а предложението за засегнатите райони е за 40 лева. Така че не са приемливи“.

"България няма държавна аграрна политика и всеки прави каквото си иска. Няма стимули за тези хора и те са системно пренебрегвани, а овцевъдството и козевъдството в целия ЕС намалява", обобщи Станков.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Свързани новини
Протестът на овцевъдите край Арбанаси

Животновъди излязоха на национален протест, блокираха главния път София-Варна

Няколкостотин овцевъди и козевъди протестират на главния път София – Варна, при великотърновското село Арбанаси, с настояване за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието. Фермерите обвиняват държавата за кризисната ситуация в..

обновено на 13.07.18 в 12:29
Още от категорията
Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки...

публикувано на 26.09.18 в 16:36

Промените в размера на пенсиите струват над 1,6 милиарда лева

Над един 1,6 милиарда лева ще струва на бюджета изпълнението на исканията на пенсионерски организации за промени в размерите на пенсиите. От тази сума 155 милиона лева са необходими за отпадането на тавана на всички пенсии за 2019 година. Това стана..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Тръмп се опитва да наложи своята визия за бъдещето на САЩ

Какви послания отправи Доналд Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН? Коментар по тази тема направи в предаването "Нещо повече" анализаторът Димитър Гърдев. "Това, което Тръмп каза за глобализма, е ново и изключително важно. Първата реч преди..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Томислав Дончев

Дончев: Обществени поръчки по електронен път от идната година

Обществените поръчки ще се възлагат по електронен път от началото на следващата година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на дискусионен форум "Строителството през 2019 година": “От края на тази година ще сме в тестов период на системата...

публикувано на 26.09.18 в 16:07

Промени в закона предвиждат работодатели да преподават в университетите

Работодатели ще преподават в български университети. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за висшето образование. С тях се дава възможност до 10 на сто от общия хорариум от учебните часове в степен "бакалавър" и до 20..

публикувано на 26.09.18 в 15:58

Предложения за промени в здравноосигурителния модел

Нов тип контрол в здравеопазването, конкуренция във финансирането му, премахване на нерегламентираните плащания. Това са ключовите теми в предложените модели за промяна в здравноосигурителния модел, заяви ресорния министър Кирил Ананиев на..

обновено на 26.09.18 в 15:27

Още един кандидат за президент на Бразилия влезе в болница

Втори кандидат за президент на Бразилия влезе в болница, съобщава телевизия Globo. Сиро Гомес, кандидат на Демократичната работническа партия, е бил хоспитализиран заради проблеми с простатата. Лекарите са направили компютърна томография и са..

публикувано на 26.09.18 в 14:56