Иван Станков: България няма аграрна политика и всеки прави каквото си иска

Загубите на овцевъдите и козевъдите са много големи, казва оглавяващият Националната овцевъдна и козевъдна асоциация
Снимка: БГНЕС

Овцевъди и козевъди започват безсрочни национални протести заради тежката ситуация в бранша, ниските изкупни цени на млякото и заявените недостатъчни според тях компенсации за умъртвяването на животни заради чумата по овцете и козите. Първата проява е насрочена за днес в 11 часа край Арбанаси. Вторият протест е планиран за идната седмица пред Министерския съвет. Протестите са организирани от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

"Хората считат, че трябва болните животни да се изолират и да се правят ваксинации, а според европейските регламенти не можем да го правим. Хората жалят за животните си, това е животът им", обясни в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на асоциацията Иван Станков, бивш министър на земеделието в служебно правителство и заместник-председател на земеделската комисия в парламента. Относно компенсацията за избиваните животни по средна пазарна цена, Станков заяви, че "около 250-300 лева може да се счита, че до известна степен компенсират", но предупреди, че поредното евтаназиране на животни и работата на загуба ще откажат много от производителите да се занимават с тази дейност занапред.

Една от главните причини за недоволството на фермерите е Наредба 3, която според Иван Станков е предизвикала "противопоставяне и разделение" в бранша. Протестиращите настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в Министерството на земеделието, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

"Изисква се от собствениците на продуктивни животни да доказват 70 литра мляко и това касае 200 000 овце. 70 литра мляко не са чак толкова много, но проблемът е, че мандрите отказват изкупуването на млякото и по този начин те не могат да представят своите доказателства. Другият проблем са цените. Цените на млякото се сриват от 1.40 на 1 лев и загубите на фермерите са много големи. Това засяга преди всичко малките фермери, които нямат хладилна техника, които не могат да произвеждат продукти при домашни условия. Затова хората протестират. Исканията са, на първо място, да бъдат наказани „виновниците“ за изготвянето на тази Наредба 3", посочи Иван Станков.

След решението на Държавен фонд „Земеделие“ да отпусне по 7 лева държавна помощ за овце и кози майки за всички животновъди и по 25 лева за овцете в Ямболско заради ограниченията там да се продава мляко заради чумата, Иван Станков коментира, че тези суми не удовлетворяват производителите в овцевъдството и козевъдството: 

„Предложението е за 20 лева, което също не е достатъчно като компенсация за загубите в цените на млякото и неизкупуването, а предложението за засегнатите райони е за 40 лева. Така че не са приемливи“.

"България няма държавна аграрна политика и всеки прави каквото си иска. Няма стимули за тези хора и те са системно пренебрегвани, а овцевъдството и козевъдството в целия ЕС намалява", обобщи Станков.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Свързани новини
Протестът на овцевъдите край Арбанаси

Животновъди излязоха на национален протест, блокираха главния път София-Варна

Няколкостотин овцевъди и козевъди протестират на главния път София – Варна, при великотърновското село Арбанаси, с настояване за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието. Фермерите обвиняват държавата за кризисната ситуация в..

обновено на 13.07.18 в 12:29
Още от категорията

Сара Сандърс: Доналд Тръмп отговори с твърдо "Не!" на опитите за задаване на още репортерски въпроси

Белият дом опроверга съобщенията на вашингтонските медии и на международните информационни агенции, че президентът Доналд Тръмп е отговорил с твърдо "Не!" на въпрос дали Русия продължава да се опитва да дестабилизира американската демокрация,..

публикувано на 19.07.18 в 00:55

Пред провал е лидерската среща на премиера Зоран Заев и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ

Срещата на партийните лидери в Скопие, на която премиерът Зоран Заев очаква да бъде определена датата за референдума за новото име на Македония, е пред провал. Местните медии съобщават, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е напуснал само час..

публикувано на 18.07.18 в 22:05

Постигнато е предварително споразумение за европейска охрана по границите на Македония

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос и македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски постигнаха  в Брюксел предварително споразумение за разполагане на европейска охрана по границите на бившата югославска република, за да й помогнат да се..

публикувано на 18.07.18 в 22:02

ЕК: Косово е изпълнило изискванията за визова либерализация с ЕС

Европейската комисия потвърди, че Косово е изпълнило две от оставащите важни изисквания за визовата либерализация с ЕС - споразумението за демаркационна линия с Черна гора и борбата срещу корупцията. В присъствието на президента Хашим Тачи ...

публикувано на 18.07.18 в 21:41

Президентът, обмудсманът и столичният кмет с най-висок рейтинг сред политиците

Президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова и столичният кмет Йорданка Фандъкова са политиците с най-висок рейтинг, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Директорът му Юлий Павлов посочи, че шестата позиция е за Слави Трифонов и ако..

публикувано на 18.07.18 в 21:29

Каракачанов призова за спокойствие по темата за приватизацията

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова към спокойствие по темата за приватизацията. Днес в Народното събрание на второ четене бяха приети промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според новите правила продажбата..

публикувано на 18.07.18 в 20:16
Промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол бяха гласувани на второ четене в парламента.

Промени в закона за приватизация противопоставиха ГЕРБ и патриотите

Продажбата на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с над 50% държавно участие, ще се извършва от Агенцията за приватизация чрез електронна платформа за продажба на имоти. Това записаха окончателно..

публикувано на 18.07.18 в 19:20