Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България пристига комисия от Главна дирекция САНКО на Европейската комисия

В Ямболско приключва умъртвяването на кози и овце заради чума

| обновено на 13.07.18 в 11:28
Снимка: БГНЕС

В понеделник в България пристига комисия от Главна дирекция САНКО на Европейската комисия, потвърдиха за "Хоризонт" от Агенцията по храните.

Дирекцията отговаря за здравеопазването на животните и ще провери как българските ветеринарни власти спазват европейските регламенти за справяне със заразните заболявания при животните. Ще бъдат инспектирани огнищата на заразна чума по дребните преживни животни в Южна България.

В тази връзка днес проверка на действията на ветеринарите в Ямболско ще направи директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев.

Под засилена полицейска охрана протича умъртвяването на близо 1300 овце и кози в боляровското село Шарково. Това се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни. 

Въпреки протестите на фермерите, избиването на животните започна вчера в късния следобед. По непотвърдена информация са унищожени около 300 животни в селата Крайново и Странджа. 

В трите селища има 46 положителни проби за чума по дребните преживни животни и според европейските нормативи всички контактни животни трябва да бъдат унищожени. 

Извършва се и оценка на загубите на фермерите. До момента в боляровската община вече са избити 3400 дребни преживни животни


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна