Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1/3 е увеличението на количествата ток, търгувани на борсата чрез дългосрочни договори

| обновено на 13.07.18 в 08:34
Снимка: Радио Шумен

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константинов заяви в интервю за „Хоризонт“, че предстои борсата да започне да определя референтни цени на тока при сключване на дългосрочни договори за търговия.

„Предвид факта, че се въведе съвсем скоро задължение на производителите да продават през борсовите платформи, предоставяме все още те да решават какъв продукт с какви параметри ще продават, но е въпрос на време, борсовият оператор да стандартизира тези продукти. Освен, че имаме към момента референтна цена „ден напред“, ще имаме референтна цена и за по-дълги периоди - до една, две, даже и до три години напред в бъдещето. Тогава тази цена вече ще може вече да се използва като референция, за да бъде пренесена към останалите сегменти на пазара“.

От началото на месеца е регистрирано увеличение с близо една трета на количествата ток, търгувани на борсата чрез дългосрочни договори, каза още той. Данните са по повод влязлото от 1 юли правило - всички производители с инсталирана мощност над 4 мегавата да продават електроенергията си през борсата.

Константинов посочи още, че по-големи количества ток са се търгували и чрез другите две борсови платформи -  "ден напред" и "търговия в рамките на деня".

„Обмисляме и се мъчим да остойностим в по-дългосрочен план ефекта от увеличаване на ликвидността, за да преценим доколко да намалим таксите, които събираме от търговските участници“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени