Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на британската лира след заплахата на Тръмп, че "мек" Брекзит ще "убие" шанса за търговска сделка между САЩ и Великобритания

Доларът поскъпва и спрямо еврото след подновени очаквания за по-агресивно повишаване на лихвите на Фед

В петък британската лира се намира под натиск от продажби спрямо останалите основни валути, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши, че плановете на премиера на Великобритания Тереза Мей за "мек" Брекзит ще "убият" каквато и да било търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство.

В бомбастично интервю за британския вестник The Sun Доналд Тръмп заяви, че Тереза Мей е пренебрегнала неговите съвети за това как да провежда преговорите с Европейския съюз по въпроса за "Брекзит". Той посочи, че подкрепяният от британския премиер "мек" Брекзит, при който Великобритания и Европейският съюз ще запазят някои от досегашните взаимоотношения след излизането на Обединеното кралство, "определено ще засегнат търговията със Съединените щати, за съжаление по негативен начин". "Ако го сторят, това вероятно ще сложи край на важните търговски отношения със Съединените щати", каза Тръмп.

"Ако те (британците) стигнат до подобна сделка, ние ще трябва да се договаряме с Европейския съюз вместо с Обединеното кралство, така че това ще убие вероятността за подобна търговска сделка", заяви в прав текст американския президент.

Трябва да се има предвид, че извън останалите страни от ЕС, САЩ е най-големият търговски партньор на Великобритания, като през 2016-а година Обединеното кралство е изнесло стоки за Съединените щати в размер на 100 млрд. британски лири, според официални данни на британската статистика ONS, или два пъти повече, отколкото е бил износът за която и да е друга държава.

Доналд Тръмп също така посочи пред The Sun, че бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън може да стане добър премиер. Тези негови коментари вероятно ще подложат на допълнителен натиск лидерството на Тереза Мей с оглед на факта, че нейната управляваща Консервативна партия и без това е вече разделена по въпроса за "мек" или "твърд" Брекзит.

С оглед на всичко това не е изненада, че британската лира се намира под натиск от продажби на валутния пазар. Паундът се понижава в петък с 0,55% към 10-дневно дъно около 1,3120 щатски долара, като в същото време еврото поскъпва с 0,25% към тридневен връх от 0,8862 британски лири.

Междувременно еврото също се понижава към 10-дневно дъно от 1,6170 долара с оглед на подновените очаквания за по-агресивно повишение на лихвите на Федералния резерв на САЩ. Повод за това дадоха оповестените в четвъртък данни, показващи засилване на инфлацията в САЩ през юни до 6-годишен връх, както и последвалите изказвания на важни членове на Фед, които сякаш убедиха финансовите пазари, че американската централна банка ще повиши още на два пъти федералната фондова лихва до края на годината (след първите две повишение след заседанията през март и юни).

Доларът намира подкрепа и от подновения растеж на доходността на държавните облигации на САЩ, като доходността на двегодишните краткосрочни книжа се повишава до най-високо ниво от юли 2008-а година насам около 2,595%, а доходността на 10-годишните книжа нараства към 2,855%.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени