Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актриса от "Сексът и градът" събра подписите, за да се кандидатира за губернатор

Синтия Никсън по време на кампанията си за кандидат губернатор на щата Ню Йорк.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американска актриса и демократка Синтия Никсън (52 г.), която изпълни ролята на амбициозната адвокатка Миранда в „Сексът и градът“, съобщи, че е събрала необходимите подписи, за да се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк, предаде БТА.

На актрисата ѝ бяха нужни 15 000 подписа, а тя каза, че е събрала 65 000, съобщи агенция Франс прес.

Първичните избори в Демократическата партия са предвидени за 13 септември, два месеца преди самия вот за губернатор. На тях Никсън ще се изправи срещу настоящия губернатор Андрю Куомо.

Последните допитвания от средата на миналия месец дават малки шансове на Никсън пред Куомо, водещата фигура на Демократическата партия, който е начело на щата от 8 години и за когото се говори, че може да се кандидатира на президентските избори през 2020 г. Според допитванията Куомо има 35 процентни пункта преднина пред Никсън.

Но тези данни са отпреди миниземетресение да разтърси демократическата върхушка. В края на юни млада и неизвестна нюйоркчанка, която се определя като социалистка, спечели първичните избори на демократите за междинните избори за Конгрес наесен. Въплъщение на новата вълна в Демократическата партия, която се противопоставя на Тръмп и критикува взаимодействието между партийния елит и Уолстрийт, младата Александра Окасио-Кортес победи в Ню Йорк една от водещите фигури на демократите Джо Кроули.

Анализатори се питат сега дали тази победа не означава, че тръгва вълна срещу върхушката в Демократическата партия, която да е от полза за Никсън.

Актрисата обвинява Куомо, че пренебрегнал електората на партията и че приемал пари от бизнеса, в това число и от Доналд Тръмп, преди да стане президент, за да финансира кампаниите си.

Никсън се представя за защитничка на правата хомосексуалните, на общественото образование, на бедните избиратели, на цветнокожите и латиносите, които, според нея, са изоставени от демократите. Тя иска легализиране на канабиса за развлекателни цели в Ню Йорк и модернизация на метрото в Голямата ябълка. В последно време настоява и за премахване на граничната полиция.

Синтия Никсън има три деца. Първоначално бе омъжена, а после призна бисексуалността си и от 2012 г. е женена за Кристин Маринони.

Андрю Куомо изглежда си дава сметка за опасностите, които крие разделението в Демократическата партия. Ето защо в последно време той стана все по-нападателен срещу администрацията на Тръмп по въпроса за правата на мигрантите, за равенството между мъжете и жените  и за правото на аборт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени