Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обеща по-силно сътрудничество в рамките на БРИКС в отговор на ескалиращото търговско напрежение със САЩ

В петък Китай обеща да засили сътрудничеството си с другите страни - членки на БРИКС в отговор на ескалиращите търговски търкания със САЩ, тъй като Пекин се стреми да развие този съюз, за да може да устои на негативните последици от все по-реалната търговска война между двете водещите световни икономики.

Китай ще засили координацията си по макроикономическите политики със своите партньори в лицето на Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка, известни като БРИКС (BRICS) в отговор на "предизвикателствата, породени от променящите се политики на някои силно развити страни", заяви помощник-външният министър на страната Чжан Цзюн, цитиран от агенция Франс прес.

Неговият коментар представлява косвено позоваване на решението на американския президент Доналд Тръмп да вкара САЩ и Китай в мащабна търговска война чрез налагането на високи мита и от двете страни върху вноса на стоки на стойност милиарди долари и неговата последна заплаха, че престои обмитяване с 10% на китайски внос за още 200 млрд. долара.

"Докато САЩ не спазват правилата на международното право, всички страни от БРИКС споделят ясна позиция по отношение на световните пазари", отбеляза Чжан Цзюн. "Всички ние твърдо подкрепяме многостранното сътрудничество и многостранния търговски режим. Всички ние се противопоставяме на едностранния подход и на търговския протекционизъм", подчерта официалният китайски представител.

Неговите коментари идват в момент, когато Пекин инструктира китайските компании да се оглеждат за внос извън САЩ, търсейки по-тесни търговски връзки с Европа и другаде, включително в рамките на БРИКС, за да бъдат компенсирани потенциалните загуби от американските митнически тарифи.

Франс прес отбелязва, че китайският президент Си Цзинпин ще присъства на десетата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе от 25-и до 27-и юли в Йоханесбург, Южна Африка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна