Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия спря временно окончателното плащане по последната спасителна програма за Гърция

Решението идва, след като Атина отложи вдигането на ДДС за островите, засегнати от миграционните потоци

В четвъртък властите в Германия решиха да задържат окончателното отпускане на средства за Гърция по последна спасителна програма, което е показателно, колко трудно ще бъде на Атина да си възвърне финансовия суверенитет дори и след нейното излизане през август от осемгодишния режим на три международни спасителни програми.

Министрите на финансите в еврозоната, известни като Еврогрупата, одобриха на срещата си в четвъртък в Брюксел изплащането на последните общо 15 млрд. евро от помощта за Гърция, но в последните минути Германия отказа да подпише споразумението, съобщават агенциите  "Уолстрийт джърнъл" и Блумбърг.

Временно отлагане е факт, след като в края на юни гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че ще отложи планираното за това лято увеличаване на ДДС (данък добавената стойност) на пет острова в Егейско море, които са засегнати от миграционната криза.

Германия обаче заяви, че Гърция ще трябва да запълни отворената по този начин бюджетна дупка в размер на 28 млн. евро посредством други съкращения на разходите и главно от бюджета за отбрана, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси обаче посочи пред репортери в Брюксел, че забавянето не заплашва самото плащане, което ще бъде извършено "своевременно". След края на третата спасителна програма през август Гърция ще остане в така наречения режим на засилен надзор, който ще включва тримесечни прегледи на нейните финанси, потвърди Московиси.

"Всички знаем, че самата сума не е много голяма", заяви Клаус Реглинг, който оглавява Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната), визирайки дупката в гръцкия бюджет от 28 млн. евро. Агенция Блумбърг  информира, че гръцкото правителство се е ангажирало да повиши ставката на ДДС за егейските острови в края на годината и да компенсира загубените от това отлагане приходи. "Това беше важна стъпка, която се надяваме, че ще даде възможност и на Германия да одобри плащането", заключи Реглинг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!