Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни резултати през второто тримесечие за JPMorgan Chase, смесени за Citigroup и по-слаби за Wells Fargo

Очакваните с голям интерес финансови отчети за второто тримесечие на годината на три от най-големите банки в САЩ не оправдаха до голяма степен позитивните нагласи на анализатори и инвеститори на Уолстрийт.

Единствено най-голямата по активи американска банка - JPMorgan Chase оправда надеждите за силно финансово представяне през последното тримесечие, докато резултатите на третата по големина банка - Citigroup Inc. бяха смесени, а тези на Wells Fargo & Co. - по-слаби от очакваното.

Трябва да се има предвид, че мнозинството анализатори и инвеститори разчитаха на солиден ръст на банковите печалби и приходи през второто тримесечие в резултат на рязкото намаляване на корпоративните данъчни ставки в САЩ в сила от началото на годината, на растящите лихви с оглед на провежданата от Фед затягаща парична политика, както и на доброто представяне на американската икономика, което би трябвало да стимулира търсенето на заеми от страна на кредитополучателите.

Това обаче сякаш се оказа валидно само за JPMorgan Chase, която отчете ръст от 18% на годишна база на печалбата през второто тримесечие до 8,3 млрд. долара, или по 2,29 долара за една акция, надвишавайки осреднените прогнози за печалба от 2,22 долара за акция. В същото време нетните приходи на най-голямата по активи кредитна институция в САЩ се увеличиха с 6,5% до 28,39 млрд. долара, надвишавайки съществени средната прогноза на стойност 27,36 млрд. долара.

Акците на JPMorgan Chase скочиха за кратко с около 1,4% на извънборсовата търговия, след което обаче техният растеж да се ограничи до скромните 0,2% преди реалния старт на Уолстрийт.

Нетните приходи на Citigroup Inc. също отбелязаха солиден растеж от 16% до 4,49 млрд. долара, или по 1,63 долара за акция -  над прогноза за 1,56 долара за акция. Приходите на трета по големина американска банка обаче нараснаха по-скромно - с 2% до 18,47 долара, докато осреднените прогнози на Уолстрийт бяха за приходи в размер на 18,51 млрд. долара.

В резултат на този смесен финансов отчет, акциите на Citigroup се понижават на извънборсовата търговия с около 1,36%.

Акциите на Wells Fargo & Co. пък се понижават с цели 3% малко преди старта на реалната търговия на Уолстрийт, след като кредитната институция отчете спад както на нетната печалба, така и на приходите си през последното тримесечие, при това по-силно от прогнозите. Печалбата на Wells Fargo падна до 5,19 млрд. долара (или едва 0,98 долара за една акция) от 5,86 млрд. долара точно преди година, но при осреднена прогноза на Уолстрийт за печалба от 1,12 долара за акция. В същото време приходите на една от големите кредитни институции в САЩ се свиха с 3,1% през второто тримесечие до 21,55 млрд. долара от 22,23 млрд. долара през същото тримесечие на 2017-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени