Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно по 225 лв. обезщетение за умъртвено животно очаква министър Порожанов

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Очаква се животновъдите с умъртвени животни да бъдат обезщетени със средно 225 лева за животно, а за овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е средно 150 лева на овца, съобщи днес пред журналисти в парламента земеделският министър Румен Порожанов.

Уверенията са, че изплащанията ще започнат от следващата седмица.

„Другата седмица ще бъдат изплатени. По максимално бърз начин ще направим и оценката на животните, които през тези два дни в новите  три огнища, ще бъдат евтаназирани“, посочи министър Порожанов .

Той допълни, че стопаните от засегнатите общини Ямбол и Бургас ще бъдат компенсирани с минималната помощ от 25 лева за овце и майки кози заради нереализираното мляко. Това обаче се разминава с исканията на протестиращите овцевъди, които искат 40 лева.

Земеделският министър Румен Порожанов коментира: „От другата страна искането е за 40 лева, което означава, че ние трябва да обезщетим едва ли не 50 процента от млякото, което е, но не смятаме, че е резонно“.

Ощетените стопани, за които важи едноседмичната забрана за продажба на мляко в област Ямбол, Стралджа и Тулча, ще бъдат компенсирани със седем лева на брой животно. Ще се възползват и от помощта де минимис от 7 лева на животно. Искането за 20 лева обезщетение по схемата де минимис няма как да бъде изпълнено, подчерта Порожанов.

„По 20 лева де минимис означава 25 милиона лева, които, първо, ние ги нямаме в министерството, второ, не смятаме, че е реалистично от гледна точка на себестойност, на пазарни цени“, каза той.

По отношение на директните плащания при форсмажорни обстоятелства стопаните, които са кандидати за тях по схеми за директни плащания с евтаназирани животни, трябва да уведомят Фонд „Земеделие“ в срок от 15 дни на събитието, обясни министър Порожанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени