Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на паунда, след като Тръмп е вече "окей" с британската стратегия за Брекзит и желае търговска сделка с Великобритания

Тереза Мей и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската лира ограничи част от сутрешното си обезценка на валутните пазар, след като Доналд Тръмп направи "вербален лупинг" по отношение на критиките си спрямо стратегията на правителството на Обединеното кралство относно преговорите с ЕС по въпроса за Брекзит.

Президент на САЩ заяви в петък, че е "окей" с Брекзит стратегията на британския премиер Тереза Май и се надява двете страни да сключат търговско споразумение. "Каквото и да правите, аз съм "окей" с това", посочи той след днешни разговори с Тереза Май, като в същото време добави: "Единственото нещо, което искам от Тереза е да сме сигурни, че можем да търгуваме", съобщава агенция Франс прес. "Смятам, че след като се срещнах с хора и представители на британския премиер и с търговски експерти, търговското споразумение ще бъде напълно възможно", допълни той.

Междувременно Тереза Мей отбеляза, че Великобритания и САЩ се съгласиха да постигнат "амбициозното споразумение за свободна търговия между двете държави, след като Брезкит вече бъде факт".

"Днес ние се съгласихме, че когато Великобритания напусне Европейския съюз, ще се стремим към постигане на амбициозно споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и САЩ", заяви тя на съвместна пресконференция с Доналд Тръмп.

Днешното изказването на президента на САЩ е в пълно противоречие с неговото бомбастично интервю, публикувано във вестник The Sun, което провокира първоначални солидни продажби на британски лири към 11-дневно дъно от 1,3102 щатски долара и поскъпване на еврото към тридневен връх около 0,8865 паунда.

Последвалото изявление на Тръмп, че няма проблем със стратегията на британските власти по въпроса за Брекзит и че се надява двете страни да сключат търговско споразумение след излизането на Великобритания от ЕС доведе до отскок на паунда към 1,3177 долара и до отслабване а еврото към 0,8836 британски лири.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени