Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 младежи от Сърбия с доказан български произход се явиха на кандидатстудентски изпит за български ВУЗ

Босилеград
Снимка: Кирил Фалин

Над 50 младежи от Босилеград и от вътрешността на Сърбия, но само с доказан български произход, се явиха на кандидатстудентски изпит по предпочитана специалност за българско висше учебно заведение. Той беше проведен пред комисия от МОН, ДАБЧ и генералното консулство в Ниш.

От 49 абитуриенти над 40 са се явили на изпита, каза директорът на училището в Босилеград Владимир Григоров. Младежите имат самочувствие, че са добре подготвени, въпреки че обучението по български език в сръбските училища е свободноизбираем предмет. Те са убедени, че ще ги приемат. Григоров изтъкна, че има почти всички учебници за 9-и клас, но няма за 10-и 11-и и 12-и, които трябва да се преведат от учебниците на сръбски. Проблемът е, че предстои промяна на учебниците в Сърбия за тези класове.

Резултатите от кандидатстудентските изпити ще са ясни до края на месеца. От други години обаче е известно, че обикновено учениците изкарват отлични оценки. Следват мъчителните процедури по уреждане на виза и търсене на общежитие. В последно време студентите се записват предимно в Благоевград и в София. Те обаче рядко се връщат по родните си места. Остават в България или вземат диплома и поемат към Западна Европа 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна