Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отбелязва националния си празник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция празнува днес националния си празник, който се слива с футболната еуфория преди утрешния финал Франция-Хърватия на световното първенство по футбол. 110 000 служители на реда охраняват страната по време на празничните събития.

Президентът Еманюел Макрон откри тържествения парад. Тази година на специална почит са гражданските сили за сигурнст: полицаи, пожарникари и военни, ангажирани в борбата с тероризма, но и в бедствия като урагана във френските Антили миналата година. Френската армия се ползва с широко доверие сред французите - 90% според направеното за празника проучване на института "Одокса".

В небето парадът започна със спектакъла на въздушните патрули, които изписаха във въздуха френския трибагреник. На борда се намират трима военни, ранени в мироопазващи операции, а последният френски космонавт Тома Песке ще прелети над Париж с военен самолет Рафал.

След президента на САЩ Доналд Тръмп миналата година на днешния празник страните гостенки са Япония и Сингапур. Тържеството ще завърши с военно-музикален спектакъл и "Химн на любовта", изпълнен от певицата Жюли Шерие. Пред Айфеловата кула довечера предстои празничният концерт и фойерверки, а край нея вече е готова гигантската фен зона за 90 000 души за утрешния мач. Футболът облече Франция в националните цветове - трибагрениците се веят от балконите, а сините фланелки на френския отбор се изчерпаха от магазините.

Приповдигната атмосфера и небивало единство красят Франция на днешния национален празник, който може да прерасне в "безкраен празник" след утрешния футболен финал. Властите са предвидили всички сценарии: 12 000 полицаи и 3 000 специалисти по първа помощ бдят над Париж. Атмосферата е благосклонна към президента Макрон, който иначе е загубил доста рейтинг в последно време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени