Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кодру Врабие: Скандалът с Лаура Кьовеши ще доведе до обновяването на политическата класа

Зигфрид Мурешан: Той не крие опасност за антикорупционния модел

| обновено на 14.07.18 в 13:14


Скандалът в Румъния с освобождаването на ръководителя на антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши ще доведе индиректно да обновяване на политическата класа с по-малки партии. Това мнение изрази пред "Хоризонт" анализаторът и активист в сферата на борбата с коруцпията Кодру Врабие.

"Двете основни партии - социалдемократите и националлибералите понесоха някои удари от борбата с корупцията. Много от техните най-отдадени и подготвени политици, свързани специално с организирането на избори, бяха съдени от антикорупционната прокуратура. Много от тях излязоха от политическия живот и влязоха в затвора".

Съдебната реформа на социалдемократите е рязка и почти незаконна, но след всяка атака в Конституционния съд и ново разглеждане в парламента става все по-омекотена. Дори без Лаура Кьовеши начело на тях, работата на антикорупционните прокурори трудно ще бъде фундаментално застрашена. Такова е мнението на анализаторът и активист в сферата на борбата с коруцпията Кодру Врабие. Той разглежда случващото се в Румъния в по-широк политически контекст: 

"Двете основни партии, социалдемократите и националлибералите, понесоха някои удари от борбата с корупцията. Много от техните най-отдадени и подготвени политици, свързани специално с организирането на избори, бяха съдени от антикорупционната прокуратура. Много от тях излязоха от политическия живот и влязоха в затвора. Виждаме обаче обновяване на политическата класа с по-малки партии - коалицията "Спаси Румъния", която е маргинализирана в парламента, но много чуваема; извънпарламентарната "Румъния заедно" на бившият премиер Чолош и туко-що сформираната лява партия "Демос", в която участват много подготвени политолози. Това ще доведе до предизвикателства през следващите 2 години, когато ще имаме избори на всеки шест месеца - за европейски парламент, за президент, за местна власт и за парламента. От март догодина до декември 2020 в Румъния влиза в тази продължителна предизборна кампания."

Според Зигфрид Мурешан, евродепутат от Европейската народна партия, издигнат от националибералната опозиция, освобождаването на Кьовеши не крие опасност за антикорупционния модел в Румъния.

"Антикорупционните институции в Румъния са много силни. Този прогрес се дължи на решимостта на тяхната ръководителка. Убеден съм обаче, че дори и да бъде ръководена от по-слаб човек, антикорупционната агенция ще продължи да функционира добре, защото има много прокурори на по-ниско ниво, решени да налагат закона."

Причините социалдемократите да се прицелят в Кьовеши са прозаични, смята Мурешан:

"Ръководителят на антикорупционната прокуратура водеше много разследвания по знакови случаи на корупция и беше някой, който политиците искат да бъде освободен. Тя прилагаше закона и затова политиците, които не искаха да бъдат наказани за неща, които са правили в миналото, искаха да бъде уволнена. Министърът на правосъдието предложи уволнението й. Висшият съвет на магистратурата, в който влизат съдии и прокурори, се противопостави на това. Президентът отказа нейното освобождаване. Правителството отиде в Конституционния съд и взе от него решение, задължаващо президентът да я освободи". 

Евродепутатът е на мнение, че държавният глава Клаус Йоханис защитава съдебната власт, но е бил принципно длъжен да отстрани Кьовеши след решението на Конституционния съд:   

"Заради задължаващият характер на решението, президентът каза, че и за секунда не е помислял да не го изпълни. Решенията на конституционния съд трябва да се изпълняват. Разбирам защо той подписа декрета. Искаме върховенството на закона да бъде зачитано, правилата да бъдат уважавани. Ядосваме се, когато правителството не уважава законите, но това не ни дава правото да правим същото".  

Мненията на Кодру Врабие и Зигфрид Мурешан чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна