Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрейзър Камерън: Ще бъде добре, ако ЕС и Китай се споразумеят за реформа в СТО

Преди да започне европейската обиколка на американския президент Доналд Тръмп, китайският премиер Ли Къцян потърси сътрудничеството на Берлин за общ отговор на все по-силните търговски удари, нанасяни от Вашингтон. След като миналата седмица Ли беше в София за Срещата на върха във формата 16+1, той се отправи към сърцето на Европа за среща с германския канцлер Ангела Меркел.

Именно от Западна Европа обаче се чуват най-сериозните критики към инициативата 16+1, а мнозина наблюдатели разпознават в действията на Пекин добре познатата римска тактика: "Разделяй и владей". В интервю за предаването „Събота 150“ директорът на Центъра "Европа - Азия" Фрейзър Камерън коментира:

„На повърхността изглежда, че Европейският съюз и Китай споделят едни и същи притеснения - за бъдещето на Световната търговска организация /СТО/ и на международната търговия като цяло, имат и общи послания - срещу протекционизма. Ако се вгледаме в детайлите обаче, ще видим, че Европейският съюз и Съединените щати имат много повече общи неща, отколкото Брюксел и Пекин. Само един пример - свръхпроизводството на стомана в Китай. Общо притеснение е недостатъчният достъп до китайския пазар, особено по отношение на технологиите и защитата на интелектуалната собственост. Ситуацията е изключително сложна, а повърхностната представа на американския президент Доналд Тръмп за международната търговия прави нещата още по-тежки“, каза той.

Камерън смята, че ще бъде добре, ако ЕС и Китай се споразумеят за реформа в Световната търговска организация по време на срещата в понеделник: „В понеделник ще има среща във формата Европейски съюз - Китай в Пекин. Вече има постигнато споразумение за създаването на работна група, която да се занимава с проблемите на Световната търговска организация. Китай и Европейският съюз формират около 40 % от световната търговия - следователно около 40 % от световния брутен вътрешен продукт. Ако те успеят да се споразумеят за реформа в Световната търговска организация, ще бъде много добре.“

Според него за последните четири години, откакто съществува инициативата 16+1, страните от Централна и Източна Европа не са извлекли особени позитиви от инвестициите на Китай: „Разбира се, това е един много явен пример как Китай прониква на определени места и разделя региони чрез инициативата "Един път, един пояс". Много други държави го правят. Например - Русия и Съединените щати. Въпросът е, че страните - членки на Европейския съюз трябва да проявяват малко повече солидарност помежду си и да са наясно, че чрез европейските институции е най-добрият начин да се прави бизнес с Китай.  И страните-членки, и държавите-кандидатки от Балканите са спечелили твърде малко от китайската инициатива. В същото време Пекин е наясно, че има ограничения, които произтичат от европейските регулации при търговията. Освен това трябва да се спазват редица правила при изпълнението на големи инфраструктурни проекти, каквато е жп линията между Белград и Будапеща. Трябва да се спазват редица европейски изисквания като позитивна екологична оценка, правилно проведени обществени поръчки, финансиране и какво ли още не.  Мисля, че китайците много ясно осъзнават, че трябва да играят по европейските правила, ако искат да инвестират в Европа“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени