Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пощенска карта е валидирана по повод годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните четници

Стефан Караджа
Снимка: архив

Днес е кулминацията в отбелязването на 150-тата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и техните четници. Честванията, които се проведоха на връх "Хаджи Димитър" и в местността "Бузлуджа" са под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

Проявите започнаха с поднасяне на цветя пред барелефа на Стефан Караджа в Казанлък. След това, в местността Бузлуджа пред паметника на войводата бяха положени венци и цветя и отслужена Заупокойна молитва. Това е първият голям организиран опит за повдигане на българския народ, заяви в словото си вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов: 

"125 млади български мъже минаха Дунава, за да вдигнат народа на всеобщо въстание. Дотогава и двамата воеводи - Хаджи Димитър и Стефан Караджа, имат своя хайдушки опит".

На място бе валидирана пощенска карта, посветена на юбилея, издадена от Министерството на транспорта. След това зрителите станаха свидетели на мащабна възстановка на близо 150 активисти от Национално дружество "Традиция". 

Честванията приключват с народен събор под надслов "Балканът пее хайдушка песен".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна