Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно

| обновено на 15.07.18 в 18:56
Снимка: БНР

Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково. В момента протестиращи са направили блокада и жива верига и  пазят последното стадо в селото. Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев за умъртвяването на животните.

Собственичката на единственото живо стадо от около 160 животни Тодорка Щерева каза:

"Дали ще останат живи или ще ми ги карцират и извадят? Това знаете ли какво означава? Хранене на място. Много трева, която аз сама с тези две ръце трябва да нося".

Сред протестиращите дойде и лидерът на БСП Корнелия Нинова:

"Ние искаме пълно разследване на случая, защото освен хората и ние имаме съмнения за много от нещата, които са се случили тук".

На място пристигна и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата. Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра д-р Янко Иванов

"Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото  те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи."

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат избити още около 300 животни.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория. 

Както вчера, така и днес протестиращи от различни неправителствени организации се опитват да попречат на ветеринарите да влязат в стопанските постройки. В социалните мрежи се организира протест пред президентството по-късно днес срещу "избиването на животни в Странджа". 

Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви по-рано за "Хоризонт", че над петдесет души от варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия. 

"Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат. Министърът все пак успокои хората, разбраха се за цена на животните. От 200, със субсидиите, които получават, става някъде около 240 лв."
Един от протестиращите, Владимир Павлов, координатор на политическото движение "Възраждане" в Бургас, съобщи за "Хоризонт", че е арестуван за справка.
Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Левицата подчертава, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност, и настоява за програма Странджа-Сакар, разработена съвместно с местните общини. 
Църногорският манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци ще дари 20 овце за пострадалите от чумата по дребните преживни животни райони, съобщиха от светата обител. На поляните край манастира трети ден се провежда първият църногорски събор „В сърцето на  Граово”, който цели да възстанови, възроди и предаде на поколенията българските традиции.

Животновъдите от Шарково остават с тревогите си:

"Имам 500 000 лева в една банка да връщам, а в друга имам заем от 100 000 лева. Смятайте на какво положение съм в момента".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!