Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от ЕК проверяват дали мерките на българските ветеринари за ограничаване на заразата от чума отговарят на закона

Илияна Йотова за кризисната ситуация с чумата: Държавата не беше на мястото си

Снимка: Радио ВИДИН

Обстановката в ямболското село Шарково е спокойна след протестите през почивните дни заради умъртвяването на близо 4 хиляди овце и кози. Не е ясно дали днес умъртвяването на животни в Шарково ще приключи. Там са останали 160 живи овце и кози. Все още не е сигурно дали експертите от Европейската комисия, които ще проверяват мерките за овладяване на чумата по животните у нас, ще посетят Шарково. 

Ветеринарите засега не са правили опит да влязат при животните. Няма и засилена полицейска охрана. Останали са няколко младежи, които са в готовност да защитят животните на Тодорка Щерева. След умъртвяването на животните и тяхното загробване в горната част на селото сред местните се появи съмнение, че водата в селските чешми може да бъде замърсена. Според ветеринарите обаче всички изисквания са спазени и няма опасност от замърсяване на водата. В следобедните часове в Шарково се очаква да пристигне омбудсманът Мая Манолова.

Експертите от Европейската комисия пристигат в България тази вечер и още утре започват петдневната си проверка за начина, по който българските ветеринарни власти се справят с прилагането на европейското законодателство при борба със заразните заболявания. Инспекторите идват по покана на Агенцията по храните, защото страната ни има интерес да докаже, че прилага стриктно правилата, за да ограничи чумата. Те няма да обявят предварително маршрута си, защото целта е да направят независима от местните власти проверка. Ако инспекцията докаже, че държавата се справя, икономическите ограничения ще останат само в засегнатите две общини. В противен случай ще бъдат наложени ограничения за целите области Ямбол и Бургас.

В момента икономическите ограничения са наложени само за шест села в две общини, в които има констатирани огнища на заболяването, обясни по-рано директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев:

"В случай че започнат да излизат и други огнища, както и в случай, че те не са съгласни, че сме достатъчно стриктни в контрола - възможно е да бъдат върнати санкциите обратно за областите Ямбол и Бургас".

„Държавата не беше на мястото си“ в кризисната ситуация с чумата в Ямболско и Бургаско, смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Важно е хората от засегнатите райони да усетят съпричастност от държавата за решаването на проблемите, каза още тя във Велико Търново, където откри Международен семинар по българистика.

Според вицепрезидента най-важно е да се гарантира здравето на хората, засегнати от чумата по овцете и козите. По думите на Илияна Йотова, поведението на държавата е неадекватно.

"През тези дни имах усещането за липса на държава или по-скоро - държавата, която се отнасяше със своите граждани като с поданици. Без много обяснения отиват, правят се много радикални мерки, не се обяснява на хората, всичко стана като някаква наказателна операция в очите на хората. Това не бива да се допуска. Държавата не беше на мястото си".

Вицепрезидентът призова за пълна прозрачност.

Според Йотова в тази криза е важно да се свика извънредно заседание на парламента.

Вчера от правителствената информационна служба съобщиха, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. Щабът ще следи и подкрепата, която се оказва на стопаните. Оперативният щаб ще работи до овладяване на ситуацията. В състава на щаба влизат министрите на земеделието и на вътрешните работи, изпълнителният директор на Агенцията по храните, председателят на ДАНС, директорите на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Главна дирекция "Гранична полиция". 

Министърът на земеделието Румен Порожанов потвърди вчера пред "Хоризонт", че има готовност днес или най-късно утре да започне обезщетяването на фермерите за умъртвените животни. 

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна