Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Властта превърна битката с чумата в агротероризъм", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието обяснява, че пълната липса на комуникация между институции и граждани доведе до поредния абсурд, вдигнал на бунт села в Източна България. Заради риск от разпространение на чума по овцете и козите Агенцията по безопасност на храните проведе мащабно клане на животни в този район. Критици на действията на Агенцията нарекоха операцията по евтаназиране на над 4000 животни „агротероризъм“ заради бруталността на мерките. Стотици фермери от засегнатите райони, които твърдят, че животните им са здрави, излязоха на протест. Дни наред те молеха властта да не избива животните, но институциите мълчаливо ги пренебрегваха, а през уикенда МВР прати полицаи да укротят протестиращите, посочва "Сега".

Вестник "Стандарт" цитира думи на земеделския министър Румен Порожанов, който заявява, че ако не спрем заразата, ЕС ще забрани износа ни. "БСП сезира прокуратурата за проверка на действията на Агенцията по храните в Странджанско", информира по темата вестник "Дума" Левицата иска спиране на евтаназирането заради съмнения в диагнозата "чума", допълва изданието.

"Чумата донесли бежанци от Турция", пише на първата си страница вестник "Труд". Според фермери от Бургаско и Ямболско, цитирани от изданието, мигранти, които са спали в кошари в Турция, са пренесли заразата по дребните преживни животни. По думите им, напълно е възможно заболяването да се е разпространило чрез дрехи и обувки, уточнява "Труд".

"Бедните ще получават определени количества вода на по-ниска цена. Това предвижда обсъжданият в момента нов специализиран закон за ВиК сектора, в който ще бъдат разписани и правилата за осигуряване на услугата за социално слабите потребители. Това е научил вестник  „Монитор”. Според председателя на Българската асоциация по водите Иван Иванов, отдавна се говори за необходимостта от този нормативен документ. В него трябва да се заложат всички идеи, целящи да бъдат защитени всички хора, които не могат да плащат по-високата цена, уточнява всекидневникът.

"Гърция поскъпва, няма места в хотелите и за догодина", съобщава вестник "24 часа". Всекидневникът обяснява, че свободни места за почивка в южната ни съседка няма до края на октомври. Ако искаш да резервираш стая, хотелиерите учтиво отказват. Предлагат за следващата година. Често и за тогава няма. У съседите вече бележат рекорд с 32 млн. на море. Цените в Гърция растат. За 20 евро на нощ легло не се намира дори в стая под наем. Двойната е най-малко по 50 евро за нощ, и то без закуска, уточнява "24 часа".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна