Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита рязко ускоряване на инфлацията в България

Снимка: БГНЕС

През юни годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно темпо от първите месеци на 2013-а година началото насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юни с 0,1% спрямо май, когато нарасна с 0,3%.

На годишна база обаче инфлацията през юни се ускори рязко до 3,2% след повишение с 2,6% през май, достигайки най-високо ниво от февруари 2013-а година.

Средногодишната инфлация за периода юли 2017 - юни 2018 година нарасна с 2,2% спрямо периода между юли 2016 и юни 2017 година.

                                                                                                  Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

СнимкаПрез юни тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха с 0,6% спрямо предходния месец, цените на облеклото и обувките - с 0,8%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчетоха скромно намаление с 0,1 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличиха с 0,2%, тези за здравеопазване - с 0,1%, докато цените на транспорта се увеличиха с цели 2,2% след техен скок с 2,6% и през месец май.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през юни с 0,5% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с цели 3,0% след повишение с 2,3% през месец май.

Данните на НСИ са ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 2%, потвърждавайки аналогичната възходяща тенденция както в рамките на еврозоната, така и в целия Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени