Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изнесено съдебно заседание по делото "Хитрино"

Снимка: Радио Шумен

Изнесено съдебно заседание по делото "Хитрино" се проведе днес. По време на него бяха представени веществени доказателства, които се съхраняват в двора на Окръжната следствена служба. 

При трагедията в село Хитрино загинаха 7 души, десетки бяха ранени. Обвиняеми са двамата машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков. 

Двете страни в процеса имаха възможност да извършат оглед на някои от веществените доказателства, сред които и изрязано парче от влаковата цистерна с пробойната, причинена по време на катастрофата. Ляв вагонен буфер, част от жп релса, както и печката на твърдо гориво, която е причина за възпламеняването според представената по рано пожаро-техническа експертиза. Огледът бе извършен в присъствието на двамата подсъдими машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Според един от адвокатите, Ивайло Йорданов, огледът поставя нови въпроси към вещите лица:

"Огледът не ни дава толкова отговори, колкото нови въпроси, които да зададем на вещите лица. Той с това е ценен този оглед, защото възникнаха допълнителни въпроси, които не беше възможно да зададем предварително, защото разполагахме само с фотоалбумите им, които в детайли не показват неща, които нас ни интересуват".

Според Петра Свиленова, която е адвокат на частните ищци, се потвърждават тезите, които вещите лица са направили в множеството експертизи.

"Механизмът за настъпване на събитието е именно такъв, какъвто е описан, тоест, че източникът на запалване е бил в печката. Както и сами видяхте, тучовете са изхвърчали".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени