Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

| обновено на 16.07.18 в 18:42
Снимка: БГНЕС

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов. 

Скандали, претенции за отводи, демонстрация на тежки здравословни проблеми, които Герман Костин искаше да покаже, явявайки се в съдебната зала с инвалидна количка, патерици или на носилка – белязаха тежкия съдебен процес. Делото приключи на първа инстанция. 

Малкият Никита беше открит мъртъв в куфар в язовир Искър край Кокаляне в началото на 2015 година. Експертиза установи, че детето е било удушено. По кърпата, в която беше увито то, разследващите откриха ДНК материал, който съответства на този на Костин. Няколко дни преди да бъде открито престоялото близо месец във водата тяло, разследващите откриха убита и майката на Никита – Ана Леонтиева. 

Предположенията бяха, че това пак е дело на Герман Костин, но доказателства за това не бяха открити.

Според прокуратурата мотивът за убийството е спор за стотици хиляди евро между подсъдимия и семейството на Никита. 

На прокурорското искане за най-тежкото наказание в българския Наказателен кодекс – доживотен затвор без право на замяна, защитата на руснака реагира с настояване за оправдателна присъда, защото нямало нито доказателства, нито дори яснота къде точно е извършено убийството.

От началото на задържането си Герман Костин категорично отрича да е убил Никита заради засегнати бизнес интереси. 

Всъщност защитата на руснака отрича наличието на доказателства и за убийството на Никита. А присъдата "виновен" адвокат Капка Гергинова обясни с предубедеността на съдия Атанасов:

"Тази свада се превърна в личен между господин Костин и председателя на състава, разказ с очакван край. При този процес се потвърди това, което от самото начало и аз и господин Костин сме знаели, че ако не ни се даде пълна възможност за защита, друго очаквано, освен доживотна присъда не сме имали".

Адвокат Гергинова обяви, че доживотната присъда без право на замяна ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

"Нали все сме по-хуманни от тези, които претендираме, че съдим".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени