Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обяви разговора с Путин за „много добър старт“

| обновено на 16.07.18 в 16:53
4
Ръкуването между Доналд Тръмп и Владимир Путин в началото на срещата им в Хелзинки.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече днешната среща „на четири очи“ с руския си колега Владимир Путин „много добър старт“, предаде Ройтерс.

Тръмп направи коментара пред репортери на конферентна маса, заобиколен от висши представители в началото на „работния обяд“, започнал след двучасовата среща на двамата лидери, на която присъстваха само преводачи. В работния обяд ще се включат и топ съветници на двамата президенти.

Тръмп и Путин разговаряха в Готическата зала на президентския дворец в Хелзинки при закрити врата.

В началото на срещата Тръмп заяви, че разбирателството с Русия е „добро нещо, а не лошо“ и изрази надежда за „изключителни отношения“, предаде АФП.

Двамата изглеждаха сериозни и размениха по няколко думи пред репортери в началото на срещата. Путин, който получи поздравления за организацията на Световното първенство по футбол в Русия, заяви, че е „дошло времето за разговори по същество за нашите отношения и проблемите по света“.

Преди да започне първата сесия от разговорите между двамата, само с преводачи, Тръмп заяви, че ще бъде обсъдено „всичко от търговията през военни въпроси, ракети, ядрени оръжия, до Китай“.

„Честно казано, нещата между нас не вървяха през последните години. А наистина смятам, че светът иска да види разбирателство между нас. Ние сме две велики ядрени сили“, каза Тръмп.

В началото на разговорите президентите не се ръкуваха, тъй като се срещнаха и си стиснаха ръцете в друга зала при традиционната церемония за общи снимки, но след кратките изявления Тръмп все пак протегна ръка и Путин я стисна.

Телевизия Си Ен Ен цитира неназован американски правителствен служител, според когото Тръмп е поискал разговор на четири очи с Путин в началото на срещата, за да избегне изтичане на информация, да не позволи на своите съветници да се намесват в обсъжданията, а също да си състави собствено мнение за руския президент и да изгради лични отношения, посочва ТАСС.

Владимир Путин пристигна в двореца направо от летището. Той е придружаван от министъра на външните работи Сергей Лавров и помощника си Юрий Ушаков.

Тръмп, който е във финландската столица от вчера, трябваше да тръгне за срещата от хотел „Хилтън Каластаянторпа“ в 12.40 часа местно време, но заради по-късното пристигане на руския президент в Хелзинки това стана чак в 13.37 часа.

US президентът, който е придружаван от съпругата си Мелания, дойде на мястото на срещата с около 20 минути след Путин. С него са още съветникът му по националната сигурност Джон Болтън, държавният секретар Майк Помпейо и говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Двамата президенти бяха посрещнати в президентския дворец в Хелзинки от финландския им колега Саули Нинистьо и съпругата му Йени Хаукио.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна