Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ през юни след солиден скок месец по-рано

През юни продажбите на дребно в САЩ се повишиха солидно за четвърти пореден месец, което е ясен знак за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след относително слабото начало на годината.

Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юни се повишиха очаквано с 0,5% спрямо май, когато обаче те скочиха с цели 1,3% (възходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 0,8%). Това представлява подобрение за четвърти пореден месец и нарастване на продажбите на дребно през изминалите 12 месеца с цели 6,6%, надвишавайки повече от два път потребителската инфлация през юни от 2,9 на сто.

Днешните данни са доказателство, че потребителските разходи отново ще се превърнат във важен двигател за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие на настоящата година, след като в рамките на периода април - юни продажбите на дребно нараснаха с 1,9% на тримесечна и с цели 5,9% на годишна база.

Продажбите на автомобили се повишиха през юни с 0,9% след растеж с 0,8% през май, докато продажбите по бензиностанциите скочиха в рамките на миналия месец с 1,0% и с цели 21,6% на годишна база главно в резултат на по-високите цени на бензина. Според данни на Енергийната информационна администрация средната цена на галон бензин през юни беше в размер на 2,89 долара, което е с един цент под цената през май, но с цели 41 цента над тази от края на 2017-а година.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха през юни с 0,4% на месечна база (при очаквания за повишение с 0,3%) спрямо май, когато те скочиха с цели 1,4% (възходяща ревизия от повишение с 0,9%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, останаха на нивото от май, когато обаче те нараснаха с 0,8%. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Днешните силни данни са доказателство, че рекордно ниската безработица, растящите заплати и намаляването на данъчни ставки карат американците да харчат повече и че те ще окажат добра подкрепа за растежа на БВП на САЩ през второто тримесечие на годината. Предварителната оценка на Департамента по търговия за растежа на американската икономика през периода април-юни ще бъде публикувана на 27-и юли.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!