Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Негулова от Националното сдружение за малък и среден бизнес:

Икономиката ни се стабилизира, отделни сектори с по-голям темп на растеж от средния за страната

Елеонора Негулова
Снимка: архив

Годишният доклад на Европейската комисия във връзка с прилагането на основния политически документ на Европейския съюз за политики към малкия и среден бизнес, който ще излезе през есента, постулира 10 принципа, спрямо които се измерва напредъка на отделните страни. По 3 от 10-те принципа България е около или над средното ниво, а по другите, за съжаление, изостава. При оценяване от 1 до 5, средната оценка за страната ни е „две – две и нещо“. Това каза Елеонора Негулова от Националното сдружение за малък и среден бизнес коментира в предаването „12+4“ по „Хоризонт“. Това показва, че българската икономика се е стабилизирала, а отделни сектори показват много по-голям темп на икономически растеж, отколкото средния за страната, коментира тя:

„Специално за категорията микро, малки и средни предприятия все още има доста какво да се направи. През 2017 година и първото тримесечие на 2018 година - периода, който обхваща докладът, всъщност са оценявани като години, свързани основно с преодоляване на административната тежест върху бизнеса. Тези данни сочат, че има много добри новини по отношение на промени в няколко закона, при които отпада необходимостта да се изваждат документи, които да се предоставят на администрацията - около 10-15 документа вече са ангажимент по служебен път да бъдат проверявани от администрацията. Освен време това спестява и ресурс, тъй като тяхното придобиване беше свързано и със заплащане на такси, които всъщност се явяваха косвени данъци за малкия бизнес. Може би по-важното е, че беше предприета една много сериозна стъпка по отношение на така нареченото „мълчаливо съгласие“.

Елемент, който трудно се прилага, е така нареченият „тест за малките и средни предприятия“, при който предварителната оценка на въздействието на нормативните актове се оценява през призмата на въздействието му върху микро и малките предприятия и след това се преценява дали има смисъл обществената енергия, време и ресурси да се прилагат към тази категория фирми, обясни Елеонора Негулова.

По отношение на предприемачеството обаче със сигурност има какво да се работи. Все още предприемаческата култура у нас не е достигнала необходимото ниво, за да може малкият бизнес да е достатъчно успешен, коментира тя. Добра новина е, че предметът става част от задължителната програма в средните училища.

„Драматично изоставаме по отношение на иновациите. Това е много ясен признак за нивото на конкурентоспособност на една икономика. Изоставаме по отношение на готовността на предприятията да създават и да внедряват иновации. Това е свързано с рефлексия от образователната система и начина, по който се отглеждат талантите и се въвеждат в икономиката. На второ място, миграционният натиск извежда голяма част от потенциалните създатели на иновации и внедрители в страната - те отиват и работят за чужди икономики. На трето място, мерките, които се предлагат по оперативни програми, които насърчават различни видове иновации, всъщност се стига до един момент, в който не биват подкрепени по отношения на финансирането при реализирането на проектите. Не е достатъчно да спечелите един проект. Проблемът е въобще за финансови инженеринг“.

Необходима е появата на Национална мрежа от бизнес центрове, които да подкрепят потенциалните фирми - бъдещи локомотиви на дадената територия, каза Негулова. Има решение на Министерския съвет от август 2016 година, че това е стратегическа мярка, но тя се движи „много мудно“. Такава мрежа би могла да се ползва и за други цели на държавата, тъй като ще работи много тясно на терен.

Интервюто с Елеонора Негулова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!