Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите са разтревожени, след като от мрежата бяха изтеглени лекарства с китайска суровина


Повече от седмица, след като от пазара бяха изтеглени над 60 лекарства за кръвно налягане общественото напрежение остава високо.  Съставката валсартан се съдържа в медикаменти за високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и терапия след прекаран инфаркт. Забраната не важи за всички лекарства с валсартан, а само за онези, произведени със субстанции от китайски производител. Агенцията по лекарствата разпространи на сайта си пълен списък със спрените от продажба лекарствени препарати и  отделен списък медикаментите, съдържащи валсартан, чиято употреба може да продължи.

През последните дни обаче аптеките са пълни с разтревожени хора, които питат какво да правят с лекарството си за кръвно, сподели управител на аптека. Спрените медикаменти са оносително евтини, но аптекарите нямат право да ги сменят. Пациентите трябва да отидат при своя лекар, който да предпише ново  и да си го закупят. Това създава затруднения за по-неплатежоспособните.  В аптечната мрежа има достатъчно лекарства, с които да се заменят забранените за употреба медикаменти с валсартан.

Информациите за наличието на канцерогенна съставка в лекарствата за кръвно е паникьосала много пациенти, особено такива с по-слаби  нерви, казва семейният лекар д-р Румяна Найденова, на която са се обадили над 30 души само в първите часове, след като е новината е била съобщена. Някои медици са убедени, че слухът за канцерогенна съставка е плод на търговска война, тъй като генериците с китайска суровина са няколко пъти по-евтини от оригиналите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени