Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцизът да се измерва на база количество тютюн и да е 40% от ставката на конвенционалните цигари, предлагат ГЕРБ

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще обсъди промените в акциза на тютюна за бездимните цигари

Нагреваемите устройства за пушене са също толкова вредни, колкото и класическите цигари, твърдят от Коалиция "Живот без тютюнев дим"
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще обсъди промените в акциза на тютюна за бездимните нагреваеми цигари. Миналата седмица депутатите от бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, прие на първо четене увеличение на акцизната ставка от 1 октомври.

Въпреки че в първоначалния законопроект е записано уеднаквяване на акцизната ставка на тютюна за бездимни цигари с тази на конвенционалните, от ГЕРБ поеха ангажимент между двете четения текстовете да бъдат променени. Според новото предложение – акцизът ще се измерва на база количество тютюн и ще е 40% от ставката на конвенционалните цигари. По този начин ще могат да се облагат и друг вид изделия, не само съществуващите в момента на пазара нагреваеми бездимни цигари. 

Очаква се след промените ефектът в бюджета да е 5-6 млн. лева допълнително, но това няма да компенсира несъбрания акциз от началото на годината. 

Заради пренасочване на част от пушачите към новите за българския пазар изделия намалява потреблението на конвенционални цигари, следователно постъпленията от акциз от тях. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!