Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ критикуват изказванията на Тръмп след срещата с Путин

Според US президента срещата е била много успешна, а Путин е много, много силен човек

| обновено на 17.07.18 в 10:53
Тръмп и Путин дадоха съвместна пресконференция в Хелзинки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е подложен на непрекъснати критики и обвинения от Вашингтон заради поведението му след срещата във финландската столица Хелзинки с президента на Русия Владимир Путин.

Конгресмени, сенатори, бивши шефове на разузнавателни агенции са шокирани от признанието на Тръмп, че вярва повече на Путин, отколкото на американските служби и правоохранителни органи за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година. Освен това Тръмп разбуни духовете в Америка с изказването, че САЩ също били отговорни за влошаването на отношенията с Русия и се държали глупаво.

Влиятелният сенатор републиканец Джон Маккейн заяви, че Тръмп не само не е казал истината за един противник на Америка, но и говорейки от името на Америка, не е защитил същността ѝ - република на свободни хора, посветена на каузата на свободата у дома и в чужбина.

"Срещата в Хелзинки беше трагична грешка", заяви Джон Маккейн.

Белият дом обяви, че Доналд Тръмп ще се срещне днес с членове на Конгреса. Не се съобщава нито кои ще бъдат участниците в срещата, нито темата, която ще бъде обсъждана. Тя обаче е единственото мероприятие в програмата на американския президент за деня.

На общата пресконференция в Хелзинки Путин предложи на Тръмп да осигури достъп на специалния прокурор Робърт Мълър до 12-имата руски граждани, които в края на миналата седмица бяха обвинени в САЩ в кибератака срещу Хилъри Клинтън. Путин обаче поиска и Вашингтон да съдейства за делото срещу основателя на инвестиционния фонд Hermitage Capital Уилям Браудер за разхищаване на руски държавни средства в особено големи размери.

Иначе руският президент констатира, че Студената война вече е свършила. А Тръмп посочи, че по-добре да поеме политически риск в интерес на мира, отколкото да рискува мира и стабилността заради политиката.

Доналд Тръмп продължи критиките срещу съюзниците на Съединените щати в НАТО в интервю за телевизия "Фокс нюз" след срещата с Путин. Тръмп подчерта, че Вашингтон плаща 91 на сто от разходите за сигурността на Европа. Американският президент повтори оценката си, че отношенията с Русия драматично са се подобрили след срещата, която оцени като "много успешна". "Според мен беше наистина невероятна. Срамота е, че говорихме за ядреното разоръжаване, за Сирия и хуманитарната помощ, за още много неща, а ни питаха само за лова на вещици. Не мисля, че хората в страната се интересуват от това, но журналистите се чувстват длъжни да питат. Мисля, че президентът Путин е много, много силен човек", каза Тръмп. В интервюто Доналд Тръмп уверява, че Иран е разтърсен от бунтове след оттеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма и казва, че Вашингтон подкрепя протестиращите срещу режима.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!