Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява рязко, след като Русия предложи на САЩ сътрудничество за ограничаване на цените

Автор:

Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Доналд Тръмп сътрудничество за регулиране на международните цени на горивата

"Ние, като едни от най-големите държави-производители на петрол и газ, бихме могли да работим конструктивно за регулиране на международните пазари. Твърде голямо пропадане на цените не е в наш интерес, защото от това ще страдат нашите производители. Имам предвид и производителите на шистовия нефт и газ в Съединените щати. Под даден предел на продажната цена продукцията става нерентабилна. Не сме заинтересовани и от твърде високи цени, тъй като това вреди на машиностроенето и на други промишлени отрасли", заяви руският лидер на пресконференция в Хелзинки.

В очакване на повишение на добивите от Русия и на други водещи производители като Саудистска Арабия цените на основните сортове петрол се сринаха по време на търговията в понеделник с над 4% до равнища отпреди три месеца. Американският лек суров петрол се продаваше на цени около 68 долара за барел (понижение с 4,2%, или с близо 3 долара за барел), а северноморският Брент - под 72 долара (спад с 4,6%, или с цели 3,38 долара за барел).

Президентът Владимир Путин потвърди ангажимента си Русия да гарантира, че транзитът на руски природен газ през Украйна ще продължи и след като бъде завършен газопроводът "Северен поток 2".

Путин стори това в Хелзинки пред американския си колега Доналд Тръмп, който от своя страна се обяви срещу новата газова тръба в Балтика с аргумента, че ще лиши американския съюзник Украйна от значителни постъпления от транзитни такси при преноса на руски природен газ.

Трябва да се има предвид, че Владимир Путин обеща да гарантира украинския транзит още при посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Сочи преди два месеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!