Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската армия напредва към Голанските възвишения

Путин и Тръмп гарантират сигурността на Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствената армия е постигнала големи успехи в днешната си офанзива срещу бунтовниците в Югозападна Сирия, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Завзети са били четири града в провинция Дара, като на повечето места бунтовниците са се предали сами след масирани бомбардировки. Армията вече контролира 90 процента от провинцията, граничеща с окупираните от Израел Голански възвишения.

Събитията в Югозападна Сирия бяха една от темите, обсъдени от президентите на Русия и САЩ на срещата в Хелзинки. Руският лидер Владимир Путин, който е един от главните съюзници на сирийския президент Башар Асад, гарантира, че сигурността на Израел няма да бъде застрашена от сирийската армия.

"След окончателния разгром на терористите в така наречената "южна зона" в Сирия ситуацията около Голанските възвишения трябва да бъде уредена в пълно съответствие със споразумението от 1974 година за разграничаване на израелските и сирийските войски. Това ще позволи успокояване на обстановката в региона и ще осигури надеждно безопасността на държавата Израел", посочи Путин.

Двамата с Тръмп са обсъдили и хуманитарната криза в Сирия и съседните страни. Руският президент призова да бъдат създадени благоприятни условия за завръщане на бежанците.

"Огромна част от бежанците сега е концентрирана в съседните на Сирия държави - в Турция, Ливан, Йордания. Ако помогнем на хората да се завърнат в родните си огнища, миграционният натиск върху страните от Европейския съюз може да намалее многократно", каза Владимир Путин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна