Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните почитат Света Марина

Денят е и празник на Созопол

Света Марина
Снимка: БГНЕС

Днес е църковният празник в почит на Света великомъченица Марина. В България тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите, покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие. Има традиции в отделни райиони у нас на 17 юли да се пали огън и да се прескача за здраве. 

Светицата е приемана за покровителка и закрилница на Южното Черноморие, а Созопол е най-старият град там. С изложби, концерти и спортни състезания градът почита своята закрилница. Празничната програма започна на 16 юли, и ще продължи 3 дни. Кулминацията е тържествена литургия в храма в местността "Света Марина". След това ще се проведе плувно състезание, съобщи Мариана Паскалева от Общината:

"Ще има демонстрации на яхтклуба, както и на клуба по гребане. В местността Света Марина ще има и народно увеселение".

Официалното откриване на празни Созопол е от 20:30 часа. Празничната вечер ще продължи със спектакъла "Майстори на комедията" с участието на Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров и Георги Мамалев и ще завърши с пищна заря. 

Певци и танцьори от цяла Североизточна България ще участват във фестивала “Света Марина” в аксаковското село Ботево. Водосвет ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.  Фестивалът е включен в Националния календар на Европейската година на културното наследство на Министерството на културата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени