Eмисия новини
от 07.00 часа

Акценти от чуждестранния печат

Вчерашната среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин може да е път към по-тъмен и изпълнен с насилие свят, гласи коментар на "Гардиън". От Европа до Азия Тръмп руши приятелствата с демокрации и създава такива с авторитарни лидери, пише изданието. Някои американски издания наричат поведението на Тръмп "тур на извиненията". "Ню Йорк Таймс" изтъква, че Тръмп е поставил под въпрос оценката на собственото си разузнаване за руска намеса на изборите през 2016-а, които излъчиха самия него за държавен глава. "Нейшън" пише, че е нужно американските политици, включително в неговата Републиканска партия, да заклеймят поведението на Тръмп не само на думи, защото той е в джоба на руския президент и прави възможна нова намеса в американските избори през 2018-а и 2020-а. 

Срещата между Путин и Тръмп в Хелзинки поднови диалога между страните им, пише "Ведомости". Според цитиран от изданието анализатор двамата президенти вече гледат един на друг като на "партньори с дългосрочна перспектива".

Един от ефектите на Брекзит е намаляването на българите и румънците във Великобритания с 40 000 души, пише "Ромъния либера", като се позовава на данни за 2017-а. Най-съществена тема за медиите в северната ни съседка обаче е възможността правителството на социалдемократите да приеме извънредно постановление за помилване и амнистия, което да спаси от затвор осъдения лидер на партията Ливиу Драгня. То е разбунило духовете в управляващата коалиция, пише "Ромъния либера". "Адерул" изтъква, че лидерът на Алианса на либералите и демократите Калин Таричану иска да се кандидатира за президент и не желае улични протести заради постановлението.

Още от