Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за предпазлива стабилизация на цените на петрола сорт брент недалеч от техни тримесечни дъна

По време на търговията във вторник петролните фючърси опитват предпазливо да си поемат дъх след тяхната вчерашна рязка обезценка с над 4%, като търговците и инвеститорите продължават да изглежда притеснени от възможността за нарастване на производството в момент, когато търговското напрежение между САЩ и Китай може да се отрази негативно на глобалния икономически растеж и респективно върху потреблението на ценната енергийна суровина в световен план.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през септември поскъпват слабо с 0,33% обратно към нивото от 72,00 долара за барел, след като по-рано днес те удариха тримесечно дъно около 71,35 долара (най-ниско ниво от 17-и април насам).

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се повишават с 0,15%, отскачайки от вчерашно дъно около 67,58 долара за барел (най-ниско ниво от 22-ри юни насам).

Днешният опит за частична стабилизация е факт, след като по време на търговията в понеделник основните сортове петрол се обезцениха с над 4% с оглед на информации през уикенда, че САЩ обмислят да освободят част от стратегическия петролен резерв преди ноемврийските частични избори. Според "Уолстрийт джърнъл" и Блумбърг администрацията на Доналд Тръмп има намерение да ограничи поскъпването на петрола и респективно на бензина преди междинните избори за Конгрес, които ще се проведат през ноември, като вземе решение за реализиране на петрол от стратегическите резерви в размер между 5 млн. и 30 млн. барела дневно.

                                                                                          Графики на петрола сорт брент и на лекия суров петрол на САЩ

Снимка

Също в понеделник Енергийната информационна администрация на САЩ обяви, че очаква добивите на американски шистов петрол да се повишат през август със 143 хил. барела на ден до рекордните 7,45 млн. барела. Отново в началото на седмицата се заговори, че Саудистска Арабия е започнала да оферира повече карго товари на суров петрол за своите азиатски клиенти. Всичко това идва на фона на възстановената през миналата седмица работа на четири либийски нефтени пристанища. Трябва да се има предвид, че либийското петролопроизводство спадна до едва 527 хил. барела на ден от 1,28 млн. барела през февруари, след като бяха затворени тези важни пристанищни терминали. Възстановяването им към нормален ритъм на работа обаче може да доведе до завръщането на глобалния петролен пазар на около 700 хил. барела петрол дневно.

Пазарните участници продължават да бъдат притеснени и от ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай, което може да засегне глобалния икономически растеж и респективното потреблението на петрол в световен план. Тези техния опасения сякаш бяха потвърдени от представените вчера "летни" икономически прогнози на Международния валутен фонд. Въпреки че МВФ потвърди пролетната си прогноза за растеж на световната икономика с 3,9% през тази и следващата година, базираната във Вашингтон организация предупреди, че настоящите търговски напрежения ще продължават да се повишават, което би имало неблагоприятни ефекти върху бизнес доверието, цените на активите и инвестициите, като това представлява и най-голямата заплаха за глобалния икономически растеж в близко бъдеще. В понеделник бяха оповестени и данни, показващи известно забавяне на икономическия растеж на Китай през второто тримесечие, както и влошаване на китайското индустриално производство  и на дълготрайните инвестиции през юни, а втората по сила световна икономика е основен вносител на суров петрол.

Петролът сорт брент поскъпна към и малко над психологическата бариера от 80 долара за барел през юни и след това в началото на юли в резултат главно на сериозни проблеми с доставките на либийски и на венецуелски петрол и с оглед на притеснения, че САЩ ще окаже натиск върху всички купувачи на ирански петрол да сведат до нула техните доставки от Техеран от ноември тази година. Последвалото обаче постепенно възстановяване на либийските доставки, както и решението на ОПЕК и Русия (на т.нар. "ОПЕК+") да повишат тяхното производство с общо около 1 млн. барела дневно, доведоха до драматична обезценка на петрола сорт брент с близо 10% само в рамките на предходната седмица.

Според анализатори на Goldman Sachs цялата тази неизвестност относно предлагането и  търсенето на черното злато вероятно ще доведе до запазване на настоящата висока ценова волатилност (резките ценови колебания), като те прогнозират, че в краткосрочен план фючърсите на петрола сорт брент ще останат да се тъгуват доста нервно между 70 долара и 80 долара за барел.

От Goldman Sachs продължават да прогнозират, че петролът сорт брент ще тества отново многогодишните върхове около 80 долара за барел, но вероятно по-късно през годината, а не както се очакваше доскоро още това лято. Според голямата банка, очакваното влизане с пълна сила на американските санкции спрямо Иран в късната есен ще доведе отново до дефицит на петролните пазари през ноември. През същия месец ще се проведат и частичните избори за Конгреса на САЩ, което предполага, че обмисляното от администрацията на Доналд Тръмп реализиране на пазара на част от стратегическите петролни резерви може да остане в сила точно до ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени