Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинните каварненски чешми - от легендата до днес

4
Старият хамам и чешмите.
Снимка: Иван Русланов

Старинните каварненски чешми от турско време са разположени по пътя от града към нос Чиракман на морския бряг. Десетина от тях до момента са реставрирани. Не всички чешми са възстановени, а много от тях са пострадали от активността на иманяри. "Част от тях са били изоставени, унищожени, загубено било водохващането. Самата чешма започва да буренясва, да се разрушава. Иманярите ги разбиват в търсене на турски съкровища – по легендите около чешма, около старо дърво ги търсят", разказа в предаването "12+3" директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев. Постоянно се борим с митове и легенди от по-тъмния сектор - хората вярват, допълни музейният директор.

Според него старинните чешми са уникален акцент в Каварна. Те са от XV век. Някои от тях заедно с хамама са образували малък комплекс. Една от чешмите е доставяла водата за хамама. Имало е котелно помещение, което е загрявало водата. По пътя на старинните чешми има и други интересни туристически обекти, свързани с историята на града. "Стигаме до средновековен мост, който е свързвал морската зона с пристанището. Стигаме до старите магазини долу в по-късно време, които, слава Богу, за разлика от Балчик, не се унищожиха, и се качваме горе към нос Чиракман. Това е една пътека, която може да бъде естествено следвана. Те са уникален маршрут, тъй като слизат по ждрелото на тази рекичка, на този ручей. Малко хора го знаят дори в Каварна: имало е водна мелница, за съжаление вече има само основи от мелницата", описва маршрута на чешмите Пенко Георгиев.

Възстановяването на чешмите е намерило добър отглас сред местните, защото хората смятат тази традиция за голямо благо, отбеляза още Пенко Георгиев:

"Тъй като чешмата не е случайно място. На мястото на всички тези чешми, на хамама съответно, както са от XV век, съответно е имало и водоизточник, и светилище още от римската епоха. Тези неща се прехвърлят от цивилизация на цивилизация. Никой не открива топлата вода, в случая - студената. Всеки използва това, което някой е оставил в миналото. Така че правейки реставрацията на хамама, на турската баня, имаше хипокаустно отопление - останало свидетелство от римската епоха. Което говори, че там е имало римска баня. Единствената разлика в конструкцията е, че в центъра на римската баня има басейн, а в турската има пълни корита с топла и студена вода и се обливаш с тасчета."

Още за тайните на каварненските чешми чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна