Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 450 язовира в страната имат нужда от спешен ремонт

Язовир Студен кладенец
Снимка: БГНЕС

884 язовира в страната се нуждаят от ремонт, като за 450 от тях необходимoстта е спешна. Това каза в Ловеч председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Петър Горновски по време на разширено заседание на щаба за действие при защита от бедствия.

Според Петър Горновски това не означава, че тези язовири са опасни, но имат компрометирани съоръжения: "Има проблеми с преливници някъде, има проблеми с изпускатели. Това означава, че ако случайно има приливна вълна, на този язовир не може съоръжението му да действа. Затова тези язовири трябва по най-бързия начин да бъдат ремонтирани".

Горновски поясни, че ремонтите трябва да бъдат извършвани от собствениците на язовирите. 3-ти октомври е крайният срок, в който общините могат да подават заявления за прехвърляне на собствеността на язовирите на новоучреденото държавно търговско дружество "Национална консолидационна компания". Тя ще отговаря за поддържането и ремонта на съоръженията. Предстои да бъде направена и квалификация на язовирите в страната според обема и опасността им. В момента те са 6800. Едва 1500 от тях са регистрирани до момента в информационната система на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени